Zbytočne vzdelané?

Lekársku komoru oprávnene škrie, že zdravotné poisťovne neplatia lekárom toľko, koľko by mali, a aj to málo, čo platia, neplatia načas.

11.04.2014 22:00
debata (4)

Ale naši lekárski činovníci sú realisti. Namiesto toho, aby sa zamerali na privysoký cieľ v podobe poisťovní, rúbu nižšie: zdravotné sestry. Akoby nebolo dosť, keď napadli ich vyjednaný, nie vyštrajkovaný zákon o zvýšení miezd. Teraz sa ich chcú zbaviť celkom. Aspoň tí ambulantní. A tak sa sestričky, ktoré štát donútil zvyšovať si vzdelanie na vysokoškolský stupeň, odrazu od lekárskej komory dozvedajú, že sú „prekvalifikované“.

To je tá situácia, keď vo firme uchádzačovi o zamestnanie oznámia, že ho žiaľ nemôžu prijať, pretože je na danú prácu nadmerne vzdelaní, teda prekvalifikovaní. Preložené do slovenčiny: neprijmeme vás, lebo ste pre nás pridrahý na funkciu, na ktorú môžeme zamestnať niekoho s nižším vzdelaním či bez skúseností, ale v porovnaní s vami bude u nás pracovať iba za pár šupov. V tomto prípade ide o zdravotných asistentov, sú lacnejší ako sestry a stačí im stredná škola.

Keď sa od sestier požadovalo vyššie vzdelanie, nebolo to hádam len pre parádu. Pre ne to znamená vyšší počet úkonov, ktoré môžu kvalifikovane vykonávať, v niečom i plnohodnotne zastúpiť lekára. A keď nebodaj ide do tuhého a v ambulancii či v praxi ambulantného lekára sa objaví krízová situácia, dobrá sestra pomôže nielen doktorovi, ale najmä pacientom.

Je nezmysel voziť sa teraz po lekároch za to, ako ich poisťovne sústavne podvyživujú, na čo potom doplácame všetci. Tento problém je reálny a nezmizol ani za súčasnej ministerky zdravotníctva. Ešte väčší nezmysel by však bolo dopustiť, aby sa lekári na to konto namiesto požadovania riešenia jadra problému vozili po zdravotných sestrách

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba