Vajatanie

Naši politici sa radi prezentujú ako odborníci, ale v niektorých oblastiach sa všetci správajú ako populisti, svorne ignorujúc hlasy odborníkov, až je to zarážajúce. Dlho medzi nimi panovala všeobecná zhoda, že ku konzumentom drog treba pristupovať s maximálnou tvrdosťou. Tento konsenzus šiel naprieč celým politickým spektrom.

14.04.2014 22:00
debata (1)

Ubehlo veľa času, kým aj oni pochopili, že represívna protidrogová politika sa nielenže míňa účinku, lebo z užívateľov majúcich drogu len pre vlastnú potrebu robí zbytočne kriminálnikov, ale navyše sa ukazuje, že represia nemá ani nijaký vplyv na dostupnosť drog.

Vláda preto minulý rok začala meniť kurz. Táto zmena je však veľmi pomalá a v protidrogovej politike len stále dobiehame ostatné štáty.

Napríklad: zatiaľ čo v susednom Česku Najvyšší súd pred pár dňami presne stanovil, čo to je "väčšie ako malé množstvo drog“, ktorého prechovávanie je kvalifikované ako trestný čin, u nás v tejto otázke stále vajatáme.

Okrem toho zákon by mal prihliadať aj na spoločenské riziko, ktoré prináša konzumácia tej-ktorej návykovej látky. Naše zákony však pristupujú ku všetkým drogám paušálne, akoby neexistoval žiadny rozdiel medzi drogami tvrdými a mäkkými. Pritom rozdiel medzi jedným "jointom“ a jednou dávkou heroínu je dosť zrejmý.

Zaseknutú reformu by preto bolo treba čím skôr dokončiť, aby sme konečne začali trestať dílerov a nie drobných konzumentov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #kriminalita #díler