Druhý pokus

Vyše 3 500 ton potravín zakúpených pre chudobných z fondov Európskej únie, to nie je ihla v kope sena.

22.04.2014 22:00
debata (1)

Ale aj tak sa ich za Radičovej vlády nepodarilo nájsť. Ktovie, či sa múka a cestoviny roztratili v kanceláriách charitatívnych organizácií, v mestských a obecných skladoch, alebo sa vo výrobných podnikoch „presáčkovali“ a poputovali do obchodov?

Napriek silným slovám a trestným oznámeniam sa vinníci nikdy nenašli. V Bruseli sú však po dvoch rokoch absencie potravinovej pomoci pre slovenských biednych veľkí optimisti. Dávajú nám druhú šancu a takmer 50 miliónov eur. Čo urobiť, aby zase 90-tisíc ľudí v hmotnej núdzi nezostalo s prázdnymi rukami?

Zmenilo sa ministerstvo, ktoré má akciu pod palcom. Logicky by rezort práce a sociálnych vecí mal lepšie vedieť ako pôdohospodári, kam nasmerovať pomoc odkázaným. Hlásia sa síce staré známe firmy, ale tie tvrdia, že sa už vyvarujú chýb spred troch rokov. No hoci sa o rozšírenom projekte hovorí prinajmenšom pol roka, ani presne nevedia, čo budú tentoraz distribuovať, kto sa bude na tom podieľať. A to ministerstvo pôvodne chcelo práce rozbehnúť už počas uplynulej zimy. Všetci majú čo dobiehať.

Nesmie sa zopakovať škandál z roku 2011, že potraviny a iné výrobky uviaznu vo vreckách tých, čo na ne nemajú nárok. Nie kvôli Bruselu. Ide najmä o to, aby sa pomoci v hmotnej núdzi dočkali tí, čo ju naozaj potrebujú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba