Putin zjednotiteľ

Ak si niekto myslel, že Rusko sa zmieri s tým, že po rozpade Sovietskeho zväzu už nie je veľmocou prvého „rangu“, uplynulé týždne ho z tohto omylu vyviedli.

22.04.2014 22:00
debata (5)

Vladimir Putin začal so systematickou obnovou impéria a zdá sa, že Západ nemá silu a v podstate ani ochotu ho v tomto ťažení zastaviť. Momentálne jediným reálnym limitom pre ďalšiu expanziu sa tak ukazujú obmedzené ekonomické možnosti Ruska.

Občasné hrozby na uvalenie sankcií patria k povinným tančekom, nad ktorými sa musí pán Kremľa iba smiať. A zatiaľ čo západní politici vajatajú v nádeji, že nedôjde na ten najhorší scenár, Vladimir Putin si tieto okamihy zjavne užíva.

Po tom čo mu do náručia bez jediného výstrelu padol Krym, tamojším obyvateľom veľkoryso sľúbil vyššie platy pre štátnych zamestnancov a vyššie dôchodky pre penzistov. Čo si už človek v rozkradnutej Ukrajine môže želať viac? Jedine to, čo mu v uplynulých dvoch dekádach bolo odopriate – ekonomický blahobyt. Aj keď je to súčasť propagandy, prísľub svetlých zajtrajškov v náručí matičky Rusi je silne motivujúci aj pre ruské obyvateľstvo na juhovýchode Ukrajiny.

Vie to aj Putin, a preto kuje železo za horúca – ruskojazyčné obyvateľstvo žijúce v bývalých sovietskych republikách si chce pripútať aj inak – napr. prostredníctvom rozdávania pasov s dvojhlavou orlicou. Získať by ho mal každý, kto ovláda ruský jazyk alebo dokáže, že jeho predkovia sa narodili na území Ruska. Aj keď do zákona je zakomponovaná poistka – požiadavka na trvalý pobyt v Ruskej federácii – v dnešnej dobe, keď sa občianstvo nadobúda po splnení kritérií viažucich sa skôr na pobyt, je iba znalosť jazyka značne archaický prístup k udeľovaniu občianstva.

Veľmi však pripomína prístup Nemecka, ktoré v minulosti presadzovalo priznávanie občianstva na „základe krvi“(Ius sanguinis), za čo bolo právom kritizované. V praxi sa totiž stávalo, že druhá generácia gastarbeitrov nemala šancu získať nemecký pas, hoci sa v krajine narodila, zatiaľ čo ľuďom zo stredoázijských stepí, bez elementárnej znalosti jazyka a kultúry, ktorí sa však preukázali „bumaškou“, že ich prastarí rodičia mali priezvisko Schmidt či Müller, bolo občianstvo SRN priznané automaticky.

Rusko takto môže teoreticky získať niekoľko miliónov nových občanov, primárne je však zákon určený na legalizáciu status quo na Kryme.

Keďže je málo pravdepodobné, že by sa masy Rusov presťahovali mimo svojho doterajšieho bydliska, do úvahy prichádza druhá možnosť – že sa hranice presunú k nim. V Moskve si už pravdepodobne spočítali, že obsadiť juhovýchod Ukrajiny bude oveľa lacnejšie, ako vybudovať sľubovaný most cez Kerčský prieliv, spájajúci Krym s pevninou…

Nezodpovedaná zostáva jedine otázka, kto to všetko zaplatí. Každý špás totiž niečo stojí. V situácii, keď v Rusku dochádza k masívnemu odlevu zahraničného kapitálu (odhady za prvý kvartál hovoria o 51–70 miliardách dolárov), rubeľ je značne nestabilný a hospodársky rast minimálny, sa poľahky z ochrancu a zjednotiteľa ruského sveta môže stať jeho kat.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba