Čudná, ale krutá

Na východe Ukrajiny prebiehajú boje rovnajúce sa svojou intenzitou takmer regulárnej vojne.

24.04.2014 22:00
debata (1)

Aspoň podľa vyhlásení ukrajinských úradov. Ruská armáda ihneď v odpovedi spustila nové manévre na svojej hranici s Ukrajinou. Medzitým sa pripravujú cvičenia NATO v Poľsku a Pobaltsku.

A predsa spravodajcovia BBC včera priamo na tvári miesta, v Slaviansku a Mariupole, podľa vlastných slov nenachádzali nejakú oblasť rozorvanú občianskym konfliktom. Vlastne v rozpakoch priznávali, že mali problém nájsť vôbec nejaké stopy po bojoch, ktoré predtým oznamovali kyjevské úrady. Nehovoriac o tom, že viaceré z postov, z ktorých vraj ukrajinskí vojaci vyhnali separatistov, našli novinári nedotknuté a naďalej v rukách proruských síl.

Ak je to vojna, potom akási čudná. Veľmoci rinčia zbraňami, zatiaľ čo deti sa podľa reportérov BBC prechádzajú po uliciach miest, v ktorých by mali podľa úradov prebiehať ťažké boje.

Nemýľme sa však. Táto vojna, čudná či hocijaká iná, už má svoje obete a, žiaľ, nič nenasvedčuje tomu, že by tie doterajšie mali byť aj poslednými. Ukrajina je rozorvaná, na pokraji ekonomického a politického kolapsu – povinne optimistické či aspoň odhodlané tváre politikov by v tomto nemali nikoho pomýliť.

Za hranicami manévrujú Rusi, čakajúci iba na zámienku alebo hroziaci tým, že čakajú iba na zámienku, čo k upokojeniu situácie v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny určite neprispieva. Najhoršie však je, že zámienka – alebo jej hrozba – môže byť každou minútou reálnejšia, ako sa nám zdá.

Nech je to už s tými súbormi fotografií, ktoré údajne dokazujú prítomnosť ruských vojakov a príslušníkov ruských špeciálnych ozbrojených síl, akokoľvek, jedno sa nedá odškriepiť. Rovnako ako predtým na Kryme majú Rusi so svojou propagandou nepochybný úspech aj na východnej Ukrajine. To nie sú len žoldnieri Vladimira Putina, kto tam okupuje miestne úrady a vyhlasuje „nezávislú ľudovú republiku“. To je aj časť, a podľa všetkého nemalá, ruskojazyčného obyvateľstva východnej Ukrajiny.

Ako sa v tejto situácii dá zabrániť tomu, aby pri „vyháňaní separatistov“ neboli zranení či nebodaj zabití aj civilní obyvatelia Donecka či Slavianska, to je oriešok, ktorý v Kyjeve zatiaľ nik nerozlúštil. Aj preto je tá vojna čudná. Čudná, zato však môže byť nemenej krutá.

Aj keby sa všetko napokon skončilo dobre – čo si všetci príčetní obyvatelia Európy želajú, a čo znamená mierovou cestou – Ukrajina sa bude dlho spamätávať. A je len málo predstaviteľné, že by sa kompletne spamätala bez akéhokoľvek prispenia Ruska.

Nič iné napokon nie je ani pod čiarou súčasných rokovaní o plyne. Náš plyn (teda vlastne nie náš, ale reverzným chodom prevedený od nás na Ukrajinu) Ukrajincov dlhodobo nespasí ani finančne, ani čo sa potreby samotného plynu týka. Niežeby pre nich neznamenal potrebnú pomoc. Skôr či neskôr sa však aj tak budú musieť dohodnúť s Rusmi. A to bude tá najčudnejšia fáza ukrajinskej východnej anabázy a Putinovho západného dobrodružstva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba