Prečo volíme v sobotu?

Štandardným volebným dňom na Slovensku je sobota. Štát totiž predpokladá, že väčšina ľudí má trvalý pobyt tam, kde trávi víkendy a nie celý pracovný týždeň.

22.05.2014 22:00
debata (1)

Zatiaľ posledné voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnili v máji 2009. Členské štáty EÚ vtedy dostali na výber štyri dni, počas ktorých ich mohli uskutočniť. Zvoliť si mohli ktorýkoľvek jeden, prípadne viac dní.

V každej krajine je zaužívaný určitý deň, kedy sa voľby zvyknú konať. Na Slovensku sú viazané na trvalý pobyt, ktorého zmena je však nezmyselne administratívne náročná. Medzi úrady a firmy, ktoré musia osoby v súvislosti so zmenou svojho trvalého pobytu navštíviť, patria obecný, mestský či miestny úrad, zdravotná poisťovňa, Sociálna poisťovňa, živnostenský úrad, banka, komerčná poisťovňa, správcovská spoločnosť, mobilný operátor… Osobám meniacim trvalý pobyt vzniká i povinnosť informovať zamestnávateľa a vybaviť si nový občiansky preukaz – koniec koncov, tieto zmeny sa vo väčšine prípadov dajú nahlásiť iba na základe nového občianskeho.

O zmene trvalého pobytu musí byť záznam aj v katastri nehnuteľností a prehlásené by mali byť taktiež vozidlá sťahujúceho sa majiteľa. Ak si osoby meniace bydlisko žiadajú dostávať korešpondenciu na novú adresu, upovedomiť by mali i poštu a vedúcich klubov, ak sú nejakých členmi. Ak je spolumajiteľom s. r. o., tak to treba vyriešiť s okresným súdom (zmena adresy majiteľa) a samozrejme zvolať valné zhromaždenie. Mimochodom, len za prehlásenie vozidla sa v súčasnosti platí poplatok 33 eur.

Zreálnenie pobytu, a teda určenie trvalého pobytu v mieste, kde sa osoby väčšinu času v roku naozaj nachádzajú, by malo za následok zjednodušenie volebného procesu, a to najmä pre voličov samotných. Preto treba zaviesť taký systém, pri ktorom by občan meniaci svoj trvalý pobyt nemusel túto skutočnosť riešiť s každou inštitúciou samostatne, prípadne veľkú časť z nich navštevovať osobne či dokonca niekoľkokrát. Samostatnou otázkou zostáva, načo je vlastne trvalý pobyt. Najmä v čase elektronickej komunikácie a častej migrácie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trvalý pobyt #Európsky parlament #eurovoľby