Prvý krok

Počet súdnych sporov medzi korporáciami a štátmi z roka na rok stúpa, pričom zástupcovia vlád v nich zvyčajne ťahajú za kratší koniec.

22.05.2014 22:00
debata

O to prekvapujúcejšie vyznieva štvrtkový verdikt arbitrážneho súdu, ktorý v spore medzi vlastníkom poisťovne Union – spoločnosťou Achmea a Slovenskou republikou rozhodol, že „nemá právo zasahovať do demokratického procesu suverénneho štátu a nemá právomoc rozhodovať o spore“, čo znamená, že rozhodovanie o verejnom zdravotnom poistení je plne v rukách štátu.

Diskusia o vytvorení jednej zdravotnej poisťovne sa tak dostáva do úplne inej roviny. Myšlienka, aby peniaze, ktoré si ľudia povinne platia prostredníctvom zdravotných odvodov, išli v plnom rozsahu do zdravotnej starostlivosti a aby zdravotné poisťovne z verejných financií nevytvárali zisk, bola vždy úplne legitímna, ale chýbal jej legálny základ. Teraz ho vláda sčasti má a pôjde len o to, ako s ním naloží.

Po minuloročnom vajataní, keď sa zdalo, že Zvolenská a spol. sa zľakli toho, čo sami sľúbili, a tak otázka unitáru išla do stratena, prišiel zvonku silný impulz, ktorý môže diskusiu znovu naštartovať.

Otázka už teda neznie či jednu poisťovňu, ale za čo? Potrebnými peniazmi štátna pokladňa momentálne nedisponuje, a peniaze z telekomu sa dajú využiť aj inak. Preto by možno nebolo od veci vrátiť sa k myšlienke platenia zdravotných odvodov vo forme daní, nie ako odvodov. Tak či onak, platenie zdravotných odvodov je u nás povinné, takže je to v podstate forma zdravotnej dane. Vláda by tak nielen dosiahla svoj cieľ, ale by ešte aj ušetrila stámilióny daňových poplatníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Union #zdravotná poisťovňa #arbitráž #Achmea