Absurdnosti

Vplyv cirkvi u nás neprestajne rastie.

17.06.2014 22:00
debata (50)

Ak niekto o tom náhodou pochybuje, tu je len malý výpočet z toho, čo sa tejto inštitúcii podarilo presadiť v štáte, ktorý sa podľa ústavy neviaže na nijakú ideológiu či náboženstvo: Vatikánska zmluva, neschválenie sexuálnej výchovy v školách či najnovšie podpísanie ústavného zákona o ochrane rodiny.

Neuveriteľným paradoxom je, že vo všetkých troch prípadoch pri schvaľovaní asistoval ľavicový subjekt. Aké slovenské… V hľadáčiku katolíckej cirkvi a jej rôznych satelitov sa minulý rok ocitla Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv, ktorú odvtedy tvrdo atakujú.

Z rodovej rovnosti si urobili zaklínadlo a na všetkých frontoch proti nej bojujú, akoby malo ísť o nastolenie novodobej diktatúry, v ktorej už muži nebudú mať identitu muža a ženy identitu ženy. Pritom však nejde o nič iné, ako o napĺňanie požiadavky rovnosti medzi ženami a mužmi v zmysle ich uplatnenia sa a možností. Alebo sa azda niekomu pozdáva, že ženy sú stále horšie platené a narážajú na tzv. sklenený strop?

Ak sa týmto „svätuškárom“ zdá ako vyhadzovanie peňazí financovanie kancelárie ombudsmanky či rôznych ľudsko-právnych inštitúcií, usvedčujú tým sami seba, čo pre nich ľudské práva v skutočnosti znamenajú.

Nie, to nie sú žiadne absurdnosti, ale požiadavky bežné v 21. storočí. Ak by sme totiž počúvali ich hlasy, potom by možno dodnes sufražetky bojovali za volebné právo pre ženy a Československo by sa nikdy nestalo jednou z prvých krajín, ktoré im ho priznali. Absurdná nie je snaha odstraňovať spoločenské bariéry a predsudky, absurdná je snaha ich konzervovať.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev