Tri týždne

Viete, aká bude úroveň demokracie na Slovensku o päť rokov? Taká, že sa k nám budú chodiť učiť experti z celého sveta, ako sa to robí. A ako sa to robí? Tak, že si zvolíte prezidenta, ktorý dokáže zlepšiť demokraciu v štáte už počas prvých troch týždňov od svojej inaugurácie.

10.07.2014 22:00
debata (45)

Teraz nejde o samotného Andreja Kisku, ale o budovateľov jeho kultu, ktorí sa pri vychvaľovaní všetkého, čoho sa dotkne, už ani nenamáhajú predstierať vlastnú odbornosť.

Slovenská justícia bola v druhom štvrťroku vo všetkých ohľadoch, ktoré ľudí trápia, v rovnakom marazme ako predtým. Navyše sa v nej schyľuje k ďalším rozbrojom, tentoraz pôjde o previerky sudcov. Najvyšší súd a Súdna rada nemajú predsedov, bitka o ich ďalší charakter sa iba odsunula na neskôr. Ústavný súd nie je v plnom počte, keďže bol zatiaľ doplnený iba o jednu sudkyňu. Mimochodom, o nominantku Štefana Harabina.

Nič proti Jane Baricovej. Isto je to odborníčka. Nič proti odblokovaniu Čentéšovej kauzy. A keď sa chce prezident naťahovať s parlamentom, prosím.

Otázkou len zostáva, ako by asi v Inštitúte pre verejné otázky objektívne hodnotili takýto vývoj v oblasti „demokratické inštitúcie a právny štát“, keby bol hlavou štátu niekto, do koho by nemohli projektovať svoje vlastné politické predstavy a predsudky tak, ako ich projektujú do Kisku. Odpoveď si dokáže nájsť každý sám.

Bratia Česi majú pekný výraz „vlezdoprdelkov­ství“. Je jemný aj bez toho, aby sa tým oslabil jeho zmysel. Nájsť nejaký iný, ktorý by charakterizoval trápnu nadprácu Kiskových okiadzačov, a zároveň by ho zniesol novinový papier, bude veľmi, veľmi ťažké.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #justícia #demokracia #Andrej Kiska #Jana Baricová