Veľké lenže

Do desiatich rokov by sa malo na vidieku postaviť či opraviť 140 zdravotných stredísk. Páni doktori by sa tak mali vrátiť do dedín, odkiaľ ich vyhnalo finančné (ne)krytie zdravotníckej politiky niekoľkých posledných vlád, keď si s početne obmedzenou klientelou nemohli zarobiť na chod svojich ambulancií.

15.07.2014 22:00
debata (3)

Myšlienka je to dobrá. Iste nie niekde na lazoch, ale v mestečkách a spádových obciach by zase ordinovali „obvoďáci“, zubári, gynekológovia, pediatri, pohotovosť. Posilnila by sa tým i miestna inteligencia, ktorá uteká do miest. Zdravotnícka starostlivosť aj spoločenský život na vidieku by dostali nový rozmer. Lenže…

Integrované centrá vyrastú za peniaze EÚ, no kto v nich bude liečiť? Už dnes je mimo Bratislavy či Košíc nedostatok stomatológov, podobná situácia by bola aj so všeobecnými lekármi, keby nevypomáhali dôchodcovia. Ale čo bude o päť, o desať rokov? Ako zabezpečiť, aby absolventi lekárskych fakúlt s určitými skúsenosťami išli pracovať na vidiek, keď už dnes im tam ponúkajú bezplatný prenájom bytov, a pretrváva nezáujem? Rozbieha sa síce rezidentský program pre všeobecných lekárov, ale čo ostatné odbornosti? Tak ako pri iných službách, aj v tomto prípade veľa závisí od príjmov obyvateľstva.

Budovateľské ambície podporené ružovou vidinou eurofondov nestačia. Celú vec treba ešte podrobne premyslieť. Lebo najmä v zdravotníctve platí, dvakrát meraj a raz rež.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #zdravotné strediská