Všetko je inak

Všetko je inak, povedal údajne múdry rabín na smrteľnej posteli. Možno to bol slávny rabín Hillel, možno nie. V každom prípade, muselo to byť na smrteľnej posteli: kto vysloví tento výrok „privčas“, vystavuje sa riziku, že ho jeho súčasníci roztrhajú v zuboch.

15.07.2014 22:00
debata (17)

Pápež František môže vyzývať na zmierenie Izraelčanov a Palestínčanov až do úplného zachrípnutia. Kto myslí, že ho bude počúvať? Azda len nie tí, ktorí na Blízkom východe vzývajú pod inými menami tú istú entitu ako on?

Veru, Hospodin, alias Alah, alias Jahve, to nemá ľahké. Možno chytráči a vyčkáva, kto napokon zvíťazí: v každom prípade to budú tí „jeho“. Možno už ani nevie, kde mu v bratovražedných bojoch hlava stojí. A možno má opäť (po miliónty raz) pocit, že ho, ako toho pápeža, nikto na zemi nepočúva.

Mainstreamové médiá sú vraj proizraelské… Nuž ťažko si predstaviť, ako môže byť niečo proizraelské na správach, podľa ktorých je bilanciou vzdušných útokov na Gazu takmer dvesto mŕtvych ľudí, z nich väčšina civilistov a z nich niekoľko desiatok detí.

Akékoľvek rozbory propagandy, ktorou sa navzájom častujú obe strany (a celý svet, ktorý je aj vďaka tomu na pomyselné obe strany rozdelený), sú zbytočné. Táto bilancia by mala byť sama osebe dostatočne hnusnou na to, aby sa človek, nech sa už cíti byť na ktorejkoľvek strane izraelsko-palestínskeho sporu, aspoň zháčil.

Izraelská vláda v utorok prekvapujúco rýchlo súhlasila s egyptským návrhom na okamžité prímerie, podľa ktorého Izrael zastaví útoky na ciele v Gaze, Hamas zastaví raketové ostreľovanie izraelského územia a následne sa v Káhire začne vyjednávanie delegácií oboch strán. A možno to až také prekvapujúce od Benjamina Netanjahua nakoniec nebolo. Vie, koho má pred sebou.

Ak Hamas pristúpi na prímerie, Netanjahuova vláda bude aj tak môcť údery vydávať za svoje víťazstvo. Ak nie, Netanjahu sa bude môcť cítiť oprávnený pokračovať v útokoch. Napokon, podobne znel aj jeho dôvetok k vyhláseniu, že pristupuje na egyptský plán.

Prvá reakcia Hamasu tomu nahráva. Kým jeho politické krídlo, ktoré je beztak s egyptskými predstaviteľmi na nože, potrebuje čas na rozmyslenie (niektorí lídri sa skrývajú, niektorí ani nie sú v Gaze), jeho vojenské krídlo prímerie odmietlo. S odôvodnením, že by sa to rovnalo „vzdaniu sa“. A tak je celkom možné, že obojstranné idiotstvo militantných lídrov, pre ktorých sú politické body dôležitejšie, ako tá hnusná bilancia, bude mať za následok jej pokračovanie.

Keď už sme pri rabínovi Hillelovi, ten je známy aj maximou, ktorú vraj sformuloval ako odpoveď na otázku, či je možné vtesnať Tóru do jedinej vety: Nerob druhým to, čo nechceš, aby druhí robili tebe. Áno, to by vysvetľovalo jeho spomínané údajné posledné slová. Čo iné už mohol povedať pri pohľade na stav sveta, ktorý opúšťal, ako len: Všetko je inak?

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas