Nekompromisne

Korupcia dosť zákerne rozleptáva spoločnosť a odhaľovať jej čoraz rafinovanejšie spôsoby ani zďaleka nie je jednoduché.

16.07.2014 22:00
debata (2)

Odvolávať za pritom na svedomie málokedy zaberá. Najmä keď ľudia vidia, že tí, čo v dobrej viere poukázali na podplácanie a iné vážne neduhy v úradoch či podnikoch, sa potom často ocitajú na prepúšťacej listine.

Tomu by mal zamedziť pripravovaný zákon, podľa ktorého ten, kto upozorní na korupčné správanie a obdobné trestné činy, môže ostať na následnom súde v anonymite. Aby sa zvýšil stimul oznamovať takéto delikty, ľudia by mohli dostávať aj peňažnú odmenu.

Mnohí však o úspechu tohto opatrenia pochybujú. Nielen pre nízky strop tejto sumy (17 600 eur), ale aj pre to, že obyčajne trvá mimoriadne dlho, kým padne konečné rozhodnutie súdu. Takéto kauzy sa na Slovensku zvyknú vyšetrovať celé roky!

Navyše podľa Trestného zákona sú občania povinní ohlasovať korupciu, inak môžu byť sami stíhaní. Nehovoriac o vágnosti pojmov, ako je „protispoločenské konanie“. Veď sme mali jedného ministra práce, ktorý predtým po celej krajine organizoval školenia, ako podvádzať pri daniach…

Motivujme ľudí, aby pomáhali odhaľovať závažné prešľapy vo svojom okolí. Ale aj tak okrem celkovej atmosféry v spoločnosti bude najdôležitejšie, ako budú orgány v trestnom konaní rázne a osobitne bez zbytočných prieťahov postupovať proti korupčníkom na všetkých úrovniach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia