Falošné hry

Nikto súdny asi nečaká, že sa kompletnú pravdu o zostrelení letu MH-17 dozvieme v priebehu niekoľkých dní. Ak sa ju (kompletnú) vôbec niekedy dozvieme. To však neznamená, že sa udalosti zastavia a budú čakať. Vojna na juhovýchodnej Ukrajine pokračuje ďalej.

20.07.2014 22:00
debata (74)

Vladimir Putin od začiatku konfliktu prekypuje slovami o mieri, pričom zásadne hovorí tak, akoby na oboch stranách stáli dve rovnako legitímne a rýdzo ukrajinské politické sily – ukrajinská vláda kontra ruskojazyčná menšina obyvateľov Ukrajiny.

Na konštatovanie, že jeho slová sú falošné, nie je potrebná rusofóbia, ako to radi vyhlasujú proputinovskí aktivisti. Rusko dosiaľ neurobilo krok, ktorý by jeho dištancovanie sa od diania na Ukrajine zhodnovernil. Nezrieka sa svojich vlastných občanov, ktorí sú zapletení do občianskej vojny v susednom zvrchovanom štáte.

Nejde pritom len o ten zatiaľ neznámy počet ruských občanov, ktorí „pomáhajú“ priamo v horúcom boji proti ukrajinským vládnym silám. Ide napríklad aj o Alexandra Borodaja, občana Ruskej federácie a obyvateľa Moskvy, ktorý sa akosi odrazu stal samozvaným premiérom samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Náhoda? Osud? Alebo azda iný kraj, iný mrav?

Ak by chcel Putin vyvrátiť obvinenia Kyjeva, že chaos v Donecku a Luhansku je jeho dielom, mohol to už dávno urobiť krokmi proti tým občanom Ruska, ktorí si na Ukrajine dovoľujú to, čo by nijaká vláda svojim občanom len tak nedovolila. Pravda, len ak by to nebolo v súlade s jej vlastnými plánmi. Absencia takéhoto postoja je dvojnásobne očividná teraz, po tragédii letu MH-17. Ak v Kyjeve okamžite a bez vyšetrovania „vedia“, že na vine je Rusko a Putin, správajú sa idiotsky – ako jedna zo strán horúceho konfliktu. Keď sa však z Moskvy rovnako pohotovo ozývajú obvinenia na adresu Ukrajiny, aké je to správanie? Nie iné. Putinovi ľudia sa skrátka tiež správajú ako účastníci horúceho konfliktu, namiesto toho, aby sa rázne (a reálne) dištancovali od diania v oblasti. Čo by však znamenalo dištancovať sa od separatistov.

Treba odsúdiť malú ochotu Kyjeva zakročiť proti ultranacionalistom, najmä proti ich neregulárnym ozbrojencom, ktorí sa snažia bojovať na jeho strane. Ako potom naložiť s tým, že druhá strana konfliktu dva dni nechala ozbrojenú zberbu (iné pomenovanie si okrádači mŕtvych nezaslúžia) rabovať na mieste tragédie? To, že v nedeľu konečne bývalí poriadkoví policajti oblasť uzavreli, je pekné, lenže ani tak sa ešte vyšetrovanie nezačalo. Pozorovatelia OBSE, ktorí sa na miesto zatiaľ dostali, nie sú vyšetrovatelia leteckých nešťastí.

Kompletnú pravdu o lete MH-17 sa možno ani nikdy nedozvieme. Stále sa však dozvedáme čosi o účastníkoch konfliktu. Tí priami sú jasní: Kyjev verzus separatisti. Nepriamym účastníkom je aj Západ, ktorý svojou nemohúcnosťou prispieva k tomu, že ukrajinská armáda napokon rozstrieľa Doneck s Luhanskom na prach – a potom sa uvidí(?). Kdesi medzi tým všetkým je však Rusko, ktoré hrá falošnú hru s nejasnou koncovkou.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo