Krv trhu

Trhoviská od nepamäti ponúkali čerstvé ovocie a zeleninu, žltučké kurence, vykŕmené kačice. Aj teraz sa na nich čulo obchoduje, len nie vždy sú na stoloch poctivé roľnícke prebytky zo slovenských záhrad a z malých rodinných fariem. Ľudia chcú svieže, čerstvé produkty voňajúce prírodou, ale namiesto toho im predávajú hydroponické rajčiaky, grécke melóny alebo čínsky cesnak, vydávané za slovenské.

20.07.2014 22:00
debata

Poctivosť je čoraz vzácnejšia, špekulácia, malý či veľký podvod sa stávajú v našom živote samozrejmosťou. Štát konečne začína robiť poriadky a trhovci budú musieť dokazovať pôvod ponúkaného tovaru. Či zmení toto leto pomer síl v prospech poctivých pestovateľov a chovateľov, ukážu najbližšie mesiace a možno skôr roky.

Nedostatočnú ponuku žiadaných domácich produktov, ktoré sú také samozrejmé v rakúskych, talianskych či vo francúzskych tržniciach, totiž neodstráni zákon, ale iba vzkriesenie naďalej upadajúceho poľnohospodárskeho vidieka.

Oživenie poľnohospodárstva je po štvrťstoročí zmien, ktoré sa odohrali v spoločnosti a ekonomike, predsa len zložitejšie, ako kontrolovať pôvod tovaru predávaného na trhoviskách. Na dedinách, hoci sú plné nezamestnaných, takmer odumrela vrstva ľudí ochotných intenzívne obrábať po rodičoch zdedenú zem.

Aj vidiečania nakupujú to, čo si prv sami dorobili, v super- a hypermarketoch. Už aj im sa nerodí na poliach, ale na pultoch. Taká je krutá pravda súčasnosti. Otázka znie prečo? Zisťujeme, že na Slovensku voči veľkým obchodným reťazcom ponúkajúcim prevažne zahraničné potraviny neexistuje alternatíva. Takmer sa stratila prirodzená generačná pestovateľská a chovateľská kontinuita. Musíme ju najprv obnoviť a podporiť každú poctivú snahu o domácu produkciu. Najmä skutkami. Rečí už bolo dosť. Inak budú slovenské potraviny čoraz vzácnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trh #zelenina