Woodstock, Nová Baňa a my

Mestečko Wallkill v štáte New York pozná asi len málokto, zato neďaleký Bethel, kde sa konal legendárny Woodstock, sa do dejín rockovej hudby zapísal veľkými písmenami.

21.07.2014 22:00
debata (5)

A pritom to mohlo byť presne naopak. Nebyť toho, že organizátori narazili na odpor miestnych obyvateľov, festival by sa bol uskutočnil vo Wallkille. Oficiálne zdôvodnenie bolo nanajvýš absurdné: prenosné toalety neboli v súlade s miestnymi zákonmi…

Situácia, ktorá panuje na Slovensku, v mnohom pripomína americké reálie spred 45 rokov. Organizátori hudobných podujatí sa stále stretávajú s nepochopením, ba priam odporom miestnych obyvateľov, a to aj napriek tomu, že tieto akcie pomáhajú zviditeľňovať miesto konania a prinášajú profit miestnym ľudom. Konkrétne v Novej Bani pod taktovkou KDH spísali protest proti konaniu metalového festivalu Gothoom. Údajne im prekáža hluk, propagácia násilia a hodnôt nezlučiteľných s kresťanstvom. Čo je nanajvýš zvláštne, lebo lokalita sa nachádza v rekreačnej oblasti za mestom a podujatie sa tu už predtým konalo štyrikrát… Nie, tu nejde o ochranu zákonov. Niekto si len zamieňa obmedzovanie osobnej slobody s politickou agendou. Vysvetlenie je prosté: Blížia sa komunálne voľby a miestne KDH vyrazilo do útoku.

Posudzovať ľudí na základe ich "odlišného” výzoru je veľmi ľahké, obvykle však aj veľmi mylné. Človek nemusí mať rád tento druh hudby, ba dokonca ju môže z duše nenávidieť, niet však dôvodu podobné podujatia zakazovať, lebo povedané s Voltairom, skutočná sloboda tkvie v tom, že aj keď s niekým nesúhlasíme, umožníme mu, aby mohol vyjadriť svoj názor.

Mimochodom, bezkonkurenčne najviac heavymetalových kapiel na svete je v Škandinávii a zjavne to nijako neohrozuje tamojšiu demokraciu a už vôbec nie jej prosperitu, čo si nedávno všimli aj britské média.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #festival #metal