Polícia k privatizácii

Privatizácia Slovenských elektrární čistá nebola. Už len to, že od roku 2002 sa vliekla až štyri roky, celý proces predražilo. Ale to zďaleka nebol vrchol ľadovca.

23.07.2014 22:00
debata (7)

Privatizáciu možno rozdeliť na dve obdobia. Jedno do roku 2005, počas ministrovania Pavla Ruska. A ďalšie do roku 2006, keď celý proces dolaďoval ďalší minister hospodárstva Jirko Malchárek. Počas prvej aj druhej éry sa hovorilo v kuloároch o províziách, lobistoch, úplatkoch. Nič sa však nedokázalo.

Privatizačné a korupčné praktiky za Malchárka opisoval údajný spis Gorila. Keďže spis nebol vyhlásený za pravý, opäť oficiálne zatiaľ nijaký trestný čin nenastal. Nepreverené sú naďalej aj podozrenia, ktoré sa týkajú nízkej privatizačnej ceny vo výške 840 miliónov eur. Pritom zisky Slovenských elektrární po privatizácii boli také vysoké, že privatizačnú cenu mohli mať už po pár rokoch späť. Otázne bolo najmä to, z akých cien elektriny sa pri predaji elektrární vychádzalo a prečo v roku 2005 ešte minister hospodárstva Ivan Mikloš (ministroval medzi Ruskom a Malchárkom) nezohľadnil v privatizačných dokumentoch fakt, že cena elektriny začala výrazne stúpať.

Až protesty ľudí v uliciach v roku 2012 po zverejnení spisu Gorila donútili vyšetrovateľov konať. Lenže svedkovia si už zväčša nespomenuli alebo si možno nechceli spomenúť. Stále zostáva otázne, aké zákulisné ťahy predchádzali tomu, keď sa za Ruskovho ministrovania vo februári 2005 podpísala privatizačná zmluva s talianskym Enelom. A tak sa polícia chytila aspoň niečoho. V stredu po razii v elektrárňach potvrdila, že „vykonáva vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie“.

Má sa to týkať obdobia pred aprílom 2006, keď Enel elektrárne prevzal. Za ministrovania Malchárka sa v tom čase plnili odkladacie podmienky, ktoré sa dohodli pri podpise privatizačnej zmluvy ešte za Ruska. Vláda vyčlenila z elektrární majetok bohunickej V1, A1 a závod na vyraďovanie a tiež Vodnú elektráreň Gabčíkovo, ktorá sa previedla na štátnu Vodohospodársku výstavbu. Podľa zmlúv o výstavbe vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros medzi Československom a Maďarskom z roku 1977 musí totiž byť majetok elektrárne v rukách štátu. Následne prevádzku Gabčíkova aj s časťou tržieb za vyrobenú elektrinu získali sprivatizované elektrárne.

Ešte za prvej vlády Roberta Fica prevládal v jeho kabinete názor, že zmluva o prevádzke Gabčíkova je protiprávna a teda neplatná. Na súde sa ju však vláde zatiaľ zrušiť nepodarilo. Pokračovaním kauzy okolo Gabčíkova bola policajná razia. Polícia má zrejme podozrenie, že zmluvy týkajúce sa Gabčíkova sa uzavreli v rozpore so zákonom. Ak je to tak, malo by sa začať trestné stíhanie, prísť by malo obvinenie a súd. Podobné podozrenia, aké sa týkajú včerajšej razie, totiž mala polícia už na začiatku roka 2013, teda pred rokom a pol.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #polícia #Gabčíkovo #kauza Gorila