Politika ako vydieranie

Nelegálne odpočúvanie, tajné nahrávky, vydieranie. Stali sme sa spoločnosťou nechutných špehov a udavačov, v ktorej politici sliedia, aby potom mohli verejne obviniť svojho oponenta.

24.07.2014 22:00
debata (7)

Paradoxne, všetko to, čo sa ľuďom hnusilo na praktikách komunistickej ŠtB a z čoho si uťahoval Jaroslav Hašek, sa oblúkom vrátilo. Rozdiel je len v tom, že kým v minulosti každý vedel „odkiaľ vietor fúka“, teraz si nemôže byť istý nikto ničím, lebo úder môže prísť odkiaľkoľvek.

Úroveň slovenskej politiky tak dosahuje suterén. Rok 1998 bol síce prelomový, ale politici si veľmi rýchlo osvojili maniere, ktoré vyčítali Vladimírovi Mečiarovi. Samozrejme, všetko sa deje v „softverzii“, lebo európsky a transatlantický rámec im neumožňuje také excesy, aké si mohol dovoliť ich predchodca.

Politika však nie je a nemôže byť o tajných nahrávkach a odpočúvaní, o tom, že každý na každého niečo má, aby to v príhodnej chvíli mohol použiť. Stav, na ktorý si pomaly zvykáme, postupne otupuje naše vnímanie politiky ako veci verejnej. Privátne záujmy sa často skrývajú za pláštik verejnosti a nevyberavé prostriedky sú prirodzenou súčasťou podpásového boja.

Vrátiť sa k podstate politiky – teda službe občanom – je neľahká úloha a ten, kto sa na túto cestu podujme, bude v nevýhode. Druhá možnosť vedie do ešte väčšieho postkomunistického bahna. Vždy si však možno vybrať…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #nahrávky