Doplnky

Je nanajvýš otázne, ako kvalitne môže jedna osoba vykonávať mandát poslanca spolu s funkciou župana, poslanca VÚC či primátora.

28.07.2014 22:00
debata (2)

Princíp jeden mandát a dosť, ktorý bráni kumulácii funkcií poslancov, je preto zároveň vhodným nástrojom na riešenie problému ich konfliktu záujmov. Ten kto chce zastávať verejnú funkciu, by si mal vybrať.

Žiaľ, k takémuto riešeniu sme sa ešte nedopracovali, ale i princíp viacero mandátov – jeden plat je už určitý pokrok. Situácia v parlamente sa však začína zamotávať po tom, čo poslanci KDH prišli s návrhom, aby advokáti, ktorí sú zároveň poslancami parlamentu, pozastavili výkon advokácie.

Okrem toho, že takýto nápad je nezmyselný (niet dôkazov o tom, že by svoju funkciu zneužívali), je na najlepšej ceste pochovať pôvodnú myšlienku, lebo čím viac budú poslanci „vylepšovať“ nový zákon – tým viac je pravdepodobné, že napokon neprijmú žiadny. Po právnikoch môžu prísť na rad „lietajúci“ profesori, ktorí popri parlamente stíhajú ešte vyučovať, alebo lekári, ktorí vedú celé kliniky.

Ak niekto závidí advokátom ich nadštandardné zárobky, nech rovno navrhne, že funkcia poslanca je čestná a tým pádom nebude honorovaná. Napokon tak to bývalo i v minulosti… Ale späť k veci. Nájdu sa však aj takí, ktorí si myslia, že je dobre, keď v parlamente sedia starostovia a poslanci za VÚC, lebo zastupujú záujmy daného regiónu (rozumej: skôr „vylobujú“ ich vec).

Ak je niekto toho názoru, tak potom treba zmeniť volebný zákon a umožniť, aby každý región mal v parlamente svojho zástupcu. Dosiahnuť sa to dá poľahky, stačí súčasný pomerný volebný systém zmeniť na zmiešaný s prvkami väčšinového. A nie miešať hrušky s jablkami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #starosta