Imidž a budúcnosť

Hľadiac na to, ako Ukrajina stále plní popredné stránky novín, človek by mohol prepadnúť mylnému dojmu, že situácia sa stále vyvíja.

30.07.2014 22:00
debata (48)

Žiaľ, to jediné, čo sa momentálne naozaj vyvíja, sú ukazovatele mŕtvych a zranených na Ukrajine a ukazovatele strát, ktoré je Európska únia ochotná podstúpiť v mene sankcií proti Rusku.

Čo by sa mohlo stať, keby ukrajinská vláda zastavila vojenské operácie a vyhlásila, že je ochotná začať riešiť konflikt na svojej východnej hranici za rokovacím stolom?

Tak napríklad by bola absolútne oprávnená nazývať teroristami všetkých, ktorí by takéto prímerie nerešpektovali. Podobná situácia tu už bola, vtedy však buď išlo len o humanitárne prestávky v bojoch, alebo si ukrajinská vláda kládla ultimatívne požiadavky. Tentoraz by bolo bez najmenších pochýb jasné, kto je na východnej Ukrajine iba separatista a kto je aj terorista. Rozdiel hádam netreba vysvetľovať: separatisti žijú napríklad aj v Škótsku, vojna tam však zato predbežne nehrozí.

Možno by sa tiež ukázalo, že kyjevská vláda vlastne nemá s kým rokovať. Jeden za druhým utekajú predstavitelia samozvaných „ľudových republík“ z Ukrajiny do Ruska. Čo v prípade väčšiny z nich možno označiť za útek domov, pretože sú to občania Ruskej federácie, ktorí majú – ako napríklad donecký „premiér“ Borodaj – v Rusku nielen občianstvo a trvalé bydlisko, ale aj fungujúci vlastný biznis. Ak majú raz východná Ukrajina a ruskojazyčná menšina v nej vygenerovať svojich naozajstných legitímnych predstaviteľov, stane sa to len v mieri.

Ak Putinovým cieľom je naozaj dlhodobá destabilizácia Ukrajiny (ak by mu šlo o anexiu, veci by najskôr vyzerali inak), mier na Donbase by mu skrížil plány účinnejšie ako všetky sankcie. Bola by to jeho naozajstná porážka – navyše taká porážka, ktorá by zo všetkých najviac vyhovovala civilným obyvateľom, ktorí sú dnes nevinnými obeťami vojny.

Sú toto všetko len divoké špekulácie a plané teórie? Áno, je to možné. Oproti súčasnému stavu však majú jednu veľkú výhodu: umožňujú o budúcnosti aspoň teoretizovať. Politika obmedzená na sankcie takúto výhodu neponúka. Okrem toho, že Európa takto zachraňuje svoj imidž, nerobí pre Ukrajinu nič. Zopakujme, že sankcie sa politicky obhájiť dajú, obhájiť sa však nedá diplomatická nečinnosť. Hádam si len nemyslíme, že samotné sankcie donútia Putina stiahnuť chvost a čeliť domácej verejnosti, ktorú dnes jeho propaganda presviedča, že na Ukrajine bojujú Rusi proti fašizmu v nejakom opakovaní Veľkej vlasteneckej? Alebo si myslíme, že sankcie donútia oligarchov zorganizovať nejaký puč v Kremli? Fajn; odkiaľ berieme istotu, že to, čo by z toho vzišlo, by bolo lepšie, ako to, čo je tam teraz?

Cynikov, ktorí dnes v Moskve s požehnaním najvyšších miest lživo hania Európsku úniu a hodnoty, ku ktorým sa hlási (aj nás dnes v Moskve hania, milí obhajcovia Putina!), únia presvedčiť nemôže. O všeličom inom však môže presviedčať Kyjev. To, že to nerobí, je horšie, ako keby žiadne sankcie nevyhlasovala. Nielen pre európsky imidž, ale pre európsku budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie