Video ako dôkaz

Internet je dnes plný záznamov zobrazujúcich operácie bedrových kĺbov, laparoskopické operácie a rôzne iné chirurgické zásahy. Prezentujú sa nimi kliniky vykonávajúce tieto zákroky alebo slúžia na ďalšie vzdelávanie medikov.

31.07.2014 22:00
debata

To, že lekári si takéto nahrávky zhotovujú na vlastné študijné účely alebo vlastnú kontrolu, je úplne v poriadku, ak na to majú súhlas pacienta. Žiaľ, tí, ktorí podstupujú operačný zákrok, často ani len netušia, že ich operácia sa nahráva.

Keďže túto otázku nijako nerieši ani naša legislatíva, bolo by zo strany lekárov korektné, keby pacientov minimálne vopred upozornili, resp. vyžiadali by si ich súhlas. Predišlo by sa tak prípadným nedorozumeniam a problémom, k akým napr. nedávno došlo v prípade pacientky, ktorú operovali v Trnave. Na druhej strane, ak je už takýto záznam zhotovený, mal by byť istý čas archivovaný a na požiadanie by mal byť poskytnutý pacientovi.

Vzhľadom na to, že v našich nemocniciach sa vyskytli prípady manipulácie s dokumentáciou a došlo k „bieleniu“ záznamov, môže videonahrávka poslúžiť ako dôkazový materiál, či bola operácia vykonaná správne. Pri sporoch s lekármi pacienti zvyčajne ťahajú za kratší koniec, takto by mali aspoň o niečo väčšiu šancu, že sa pred súdom domôžu spravodlivosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #videozáznam