Prosto partokracia

Nevieme ešte, ako sa skončí licitovanie Smeru a KDH o obmedzení počtu mandátov, alebo aspoň na mandáty nadviazaných platov verejných činiteľov. Najhoršie by bolo, keby to dopadlo rovnako, ako všetky podobné návrhy. Čiže odložením ad acta, alebo, povedané slovníkom Národnej rady, kým sa nenájde politická vôľa.

04.08.2014 22:00
debata (3)

Obmedzenie počtu verejných funkcií, ktoré môže vykonávať jeden človek, je nápad populistický v dobrom zmysle slova. Vychádza v ústrety náladám verejnosti aj bez toho, aby niečo poškodzoval. Skôr naopak. Je možné domnievať sa, že ak má poslanec vykonávať svoju funkciu riadne, mal by ju vykonávať naozaj na plný úväzok.

Kumulovanie funkcií, okrem toho, že jednoducho bije spoluobčanom do očí, pomáha upevňovať systém partokracie, na ktorý všetci nadávajú, no nik s ním nepohne.

Nejde iba o to, či dotyčný naozaj na sto percent zvláda prácu poslanca v Bratislave a zároveň povedzme post starostu kdesi na druhom konci republiky. Pripusťme, že niektorí svoje kumulované funkcie naozaj zvládajú. Systém partokracie je však neúprosný. Miestny funkcionár, ktorý sedí zároveň vo „veľkom“ parlamente, môže voličov klamať tým, čo všetko vraj pre obec vybavil. Aj keby v skutočnosti vybavil akurát návštevu nejakého celoštátneho papaláša v rámci predvolebnej kampane. Politická strana, za ktorú sedí v Národnej rade, ho zasa bude podporovať, pretože jej „nosí hlasy“. Aj keby bol jeho vklad do politiky v skutočnosti nulový.

Takí ľudia majú potom otvorené dvere na všemožné kandidátky a je celkom jedno, či ide o voľby do europarlamentu, Národnej rady alebo o nejakú inú verejnú funkciu. O niektoré mená skrátka zakopnete všade. To máme naozaj takých kvalitných politikov? Nuž, pri pohľade na dnešné Slovensko – nezdá sa.

Takýto systém umožňuje aj vznik miestnych klanov a politických mafií, pretože nekumulujú sa tu iba funkcie, ale aj reálna moc týchto ľudí. Výsledkom je to, že rôzne politické figúrky bez ohľadu na svoje odborné či iné kvality rozhodujú o veciach, ktoré im dokonca ani z titulu kumulovaných verejných funkcií neprináležia. Jednoducho, partokracia.

Návrh, aby verejní činitelia síce mohli vykonávať viacero funkcií, ale iba za jeden riadny plat, zdanlivo mieri inam: opiera sa priamočiarejšie o nechuť verejnosti ku chronickým – a dobre plateným – politikom. Môže však okľukou prispieť k tomu istému, pretože mnohí zberatelia funkcií si rozmyslia, na koľkých stoličkách chcú sedieť, ak by za ne nemali byť riadne platení. Slabinou tohto prístupu je však to, že mnohí si to aj tak nemusia rozmyslieť, keďže v politike nezarábajú vďaka oficiálnej výplate, ale vďaka zneužívaniu moci, ktorú im kumulované funkcie dávajú.

Isté je len jedno. Ak sa nestane nič a návrhy vyšumia do stratena, bude to iba ďalšou ukážkou, že tou najsilnejšou politickou vôľou na Slovensku v skutočnosti disponuje systém. Prosto partokracia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Smer #NR SR #mandáty