Hra s utrpením

Čo robiť a kto je vinný? Dve klasické otázky sú znova na stole. Oživila ich humanitárna katastrofa, na hrane ktorej sa ocitli civilní rukojemníci vojny v Donbase. Státisíce ľudí v Luhansku, Donecku a ich okolí živoria pod paľbou, bez dodávok elektriny a vody, s končiacimi zásobami potravín i liekov. Z tých dvetisíc mŕtvych a päťtisíc zranených, ktorých si podľa OSN boje na východe Ukrajiny doteraz vyžiadali, bolo aj nemálo žien, detí, starcov a mužov, čo v živote nedržali v rukách zbraň.

13.08.2014 22:00
debata (20)

Až taká zaslepená nie je ani jedna strana konfliktu, aby neuznala, že treba rýchlo konať a utrpenie nevinných zastaviť. Háčik je len v tom, že ich odpovede na otázku čo robiť sa zásadne rozchádzajú. Zhodujú sa iba v tom, kto je vinný: „Tá druhá strana.“

Proruskí ozbrojenci, ktorým z vysnívanej Novorossiji ofenzíva ukrajinských síl deň čo deň ukrajuje ďalší kus, volajú po humanitárnom prímerí. Moskva ich podporila vyslaním obrieho konvoja s humanitárnou pomocou. Kyjev tým postavila pred zložitú voľbu.

Keď kolónu Ukrajina vpustí na svoje územie, bezpečná distribúcia pomoci ľuďom v núdzi bude bez čo i len dočasného zastavenia paľby nemysliteľná. Ukrajinskí stratégovia sa pritom obávajú, že ak ozbrojeným separatistom poskytnú čas na preskupenie síl, tak cieľ poraziť ich do príchodu zimy bude ohrozený. Ak však Kyjev humanitárny konvoj na svoje územie nevpustí, vystaví sa nielen obvineniam, že mu je utrpenie vlastných občanov ľahostajné, ale Moskve poskytne aj možnú zámienku, aby si odvrátenie humanitárnej katastrofy vynucovala silou.

Kremeľ sa síce Západu vysmieva, že trpí stihomamom, keď humanitárnu pomoc označuje za možný predvoj invázie ruských „mierových síl“ na Ukrajinu, v každom prípade konvoj, ktorý odvisne na hraniciach, prezidentovi Vladimirovi Putinovi poskytne silný tromf. Prinajmenšom mu rozviaže ruky pred domácim publikom. V jeho radoch totiž podľa posledných prieskumov citeľne poklesol podiel stúpencov priamej ozbrojenej intervencie proti Ukrajine. Namiesto nedávnych 40 je ich už iba 26 percent. Počet zástancov humanitárnej podpory separatistami ovládaných východoukrajinských regiónov sa pritom v Rusku stabilne drží na 90 percentách. Škandál so zablokovaním humanitárneho konvoja s pričinením štátnej propagandy nepochybne vybičuje vášne a zvýši podporu otvoreného riešenia silou.

Plán Kyjeva na odvrátenie humanitárnej katastrofy na východe krajiny sa zakladá na skončení bojov. Nie však cestou zmrazenia konfliktu podľa vzoru moldavského Podnesterska, kde si separatisti s ruskou podporou už vyše dvoch desaťročí udržiavajú svoj medzinárodne neuznaný miništát, ale rýchlou definitívnou porážkou proruských ozbrojencov.

Tí si podľa ukrajinskej vlády spravili z civilistov v Donecku a Luhansku živé štíty, a teraz, keď potrebujú prestávku v bojoch na obnovenie svojich šíkov, sa pokúšajú s pomocou Moskvy propagandisticky ťažiť z utrpenia nevinných. Kyjev argumentuje príkladom Slavianska, Kramatorska a ďalších miest, odkiaľ minulý mesiac vytlačil ozbrojených separatistov a dnes už tam nijaká humanitárna katastrofa nehrozí.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #humanitárna pomoc #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk