Na vlastnej koži

Jazda pod vplyvom alkoholu či agresívni šoféri, ktorí majú pocit, že cesta patrí iba im, sú večným problémom nielen u nás, ale aj v zahraničí.

13.08.2014 22:00
debata

Napríklad v Dánsku preto od 1. júla platí zákon, ktorý umožňuje zhabať opitým vodičom auto, ba dokonca ho dať do dražby, a to bez akéhokoľvek nároku na odškodné! Zákon sa vzťahuje aj na cudzincov, takže každý, komu namerajú nad dve promile alkoholu v krvi, sa môže definitívne rozlúčiť so svojím miláčikom. Ako hovorí príslovie: na každého sa nájde palica…

Takýto trest môže našincovi pripadať drakonický, ale keďže existujúce opatrenia nie sú postačujúce, tak je nevyhnutné pristúpiť k radikálnym riešeniam. Štát nemá veľa iných možností, ako ochrániť občanov pred cestnými pirátmi. Hovoriť o prevencii v situácii, keď si šoféri bez zábran sadajú za volant pod vplyvom alkoholu alebo sa obcou preháňajú dvestokilometrovú rýchlosťou, je naivné.

Na Slovensku už tri roky platia prísnejšie zákony, napriek tomu počet opitých za volantom stúpa. Zatiaľ sa totiž ani nemajú čoho veľmi obávať. Napríklad vlani dostali nepodmienečný trest len tri percentá (!) z viac ako 5 600 odsúdených vodičov, ktorí „nafúkali“, a tak si z alkoholu pri jazde nerobia ťažkú hlavu.

Dokiaľ títo ľudia nepocítia tvrdé sankcie na vlastnej koži, dovtedy svoje správanie nezmenia. Zmena by však v prvom rade mala nastať na našich súdoch. V krajine, kde má každý nejakého „strýka“ je to síce ťažké, ale spoločnosť, ktorá sa neriadi zákonmi, prirodzene degeneruje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol za volantom