Hranice civilizácie

Vyzerá to ako čierna komédia ďaleko za hranicou vkusu, lenže je to príliš smutná a krutá skutočnosť.

17.08.2014 22:00
debata (3)

Namiesto toho, aby sa pomoc z ruského humanitárneho konvoja už rozdávala ukrajinským civilistom, nákladiakom stále chýbajú záruky bezpečnosti po prekročení hraníc, s čím sa spája obava z možnej zámienky vojenského vpádu z východu. Príbeh s kamiónmi je pritom od začiatku vzdialený od normálneho uvažovania.

Keď sa konvoj z Moskvy ešte len chystal na cestu, Kyjev už vznášal podozrenie, že zásielka je určená povstalcom. Opačná strana, ktorá tvrdí, že je to lož, dlhuje vysvetlenie, ako je možné, že pôvodne ohlásený počet 280 kamiónov s dvetisíc tonami pomoci sa pred hranicami zmenšil na 262 vozidiel, pričom nákladu je menej o niekoľko stoviek ton.

Kde konvoj vstúpi na ukrajinské územie, nebolo vôbec jasné, ani keď sa už kolóna blížila. A aby bol chaos totálny, Rusko hovorilo, že pomoc je určená civilistom v celom regióne zasiahnutom bojmi, kým Ukrajina pripúšťala iba zásielku do Luhanska.

Vo chvíľach, keď mal konvoj pred sebou záverečnú trasu do pohraničia, sa nevedelo, čo bude. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov doslova odkázal do Kremľa, aby si časť pomoci, konkrétne 30 ton soli, prezident Vladimir Putin nasypal na… a ruskí nacionalisti vyzývali zničiť agresora a podporiť separatistov v práve na sebaurčenie. Hlavne, že všetci majú plné ústa o sužovaných civilistoch.

Prichádza dejstvo, v ktorom colníci zdĺhavo kontrolujú obsah kamiónov napriek tomu, že sa vie, že pomoc civilistom je neodkladná a na pomalosť sa sťažuje Červený kríž. Popritom pretrváva neschopnosť ukrajinskej armády a povstalcov dohodnúť sa na prímerí. Keď ide o pomoc trpiacim, spoločnú reč o pozastavení paľby sa už naučili Hamas a Izrael v ich nenávistnom ozbrojenom konflikte.

Cesta od hraníc do Luhanska je kratšia o pätinu ako napríklad trasa medzi Banskou Bystricou a Lučencom. Iba 60 kilometrov. Pohodlná hodina jazdy, lenže sa zdá, že teraz pripomína krížovú cestu. Bez prímeria to nepôjde, ale úroveň vzájomnej dôvery je nulová.

Ani takmer týždeň nestačil Kyjevu a vzbúrencom, aby pripravili stíchnutie zbraní počas prejazdu kamiónov na konfliktnom území. Naopak, obidve strany sa predbiehajú v podozreniach, kto chystá provokáciu na konvoj. Ako keby bolo niečo nadradené záujmom hladujúcich bez elektriny, pitnej vody a telefonického spojenia; napríklad starcov bez liekov a detí, ktoré ani nechápu, prečo cítia dym výbuchov namiesto letnej vône prázdnin.

Zasiahnutie konvoja by znamenalo cestu do pekla. (Mimochodom, v takom prípade je zhoda na vinníkovi vopred nulová.) Žiaľ, už zostrelenie malajzijského civilného lietadla nad Ukrajinou ukázalo, že človek musí byť pripravený na nepredstaviteľné veci. Nájsť odpoveď na otázku, kde sa v súčasnosti nachádzajú hranice európskej civilizácie, by bolo smutno kruto jednoduché.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #humanitárny konvoj