Tupé a necitlivé

Čo si myslíte, patrí k profesionalite aj niečo také, ako empatia, citlivosť či sociálna inteligencia? Ja si myslím, že patrí.

26.08.2014 22:00
debata (9)

V RTVS si možno niekto myslí, že prispeje k verejnej diskusii, keď pri príležitosti 70. výročia Povstania odvysiela dokument, ktorého scenár vychádza z knihy Martina Lacka, „kontroverzného historika, ktorý spochybňuje význam SNP a najmä partizánskeho odboja“.

Tie slová v úvodzovkách si dala do programu sama RTVS. Asi aby si vopred umyla ruky. Ruky si umýva aj zaradením diskusie Lacka s historikom a riaditeľom Múzea SNP Stanislavom Mičevom „bezprostredne po dokumente“. Tieto úvodzovky si už televízia nedala, ale patria tam. Beseda totiž prebehla dávno predtým a nesúvisela priamo s filmom.

Mimochodom, s filmom, od ktorého obsahu sa dištancovali prinajmenšom traja historici, ktorí mali mať nad ním odbornú garanciu, vrátane Mičeva. Tí k nemu zaujali negatívne stanovisko a na svoje vážne výhrady niekoľkokrát RTVS upozornili.

Áno, do našej spoločnosti patria i ľudia ovplyvňovaní Vnukom, Ďuricom a podobnými pseudohistorikmi, ktorí sa pod rúškom slobody výskumu pokúšajú ospravedlniť ľudákov. A aby mohli mladí ľudia poznať pravdu o histórii, musia byť občas konfrontovaní aj so lžami o nej.

Ktorý chytrák v RTVS si však myslí, že je správne začleniť neoľudáckych ideológov do programu práve vtedy, keď sa na rozličných miestach Slovenska spomína na zavraždené ženy a deti, na obete ľudí, ktorí vtedy vypovedali poslušnosť ľudákom a ich režimu? Alebo sa niekto chce zapáčiť „matičnému“ krídlu našich mocných v nádeji na budúce dotácie?

Tak či onak, je to necitlivé, tupé a neprofesionálne. S verejnoprávnosťou to nič nemá.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #70. výročie SNP