Záblesk svetla v tuneli

Obligátny stisk rúk, strojené úsmevy a zopakovanie známych stanovísk.

27.08.2014 22:00
debata (8)

Asi tak by sa dal na prvý pohľad charakterizovať po stretnutí v Normandii druhý „živý“ kontakt prezidentov Vladimira Putina a Petra Porošenka v Minsku. Štyri hodiny na plenárnom rokovaní summitu a následne dve hodiny medzi štyrmi očami hovorili obaja lídri síce po rusky, ale každý iným jazykom. Spomínali mier, ale nie napríklad zastavenie paľby v Donbase ako prvý krok k riešeniu krízy.

Zato generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, citovaný denníkom Guardian, posunul ďalej problém občianskej vojny na juhovýchode Ukrajiny a s tým spojené napätie aj medzi Kyjevom a Moskvou. Aliancia sa totiž chystá rozmiestniť nové vojenské základne vo východnej Európe. Chce tak vraj odradiť Putina od destabilizovania bývalých sovietskych pobaltských republík. Kto však odradí prezidenta Porošenka od rovnakého cieľa v jeho vlastnej krajine. Od krokov proti jeho vlastným ľuďom? V čase, keď smrť, nenávisť a hrôza sa stali v Donbase súčasťou každodenného života.

Zároveň vzniká aj otázka, či je v Porošenkových silách dosiahnuť opak. Veď nie je tajomstvom, že jeho politické kroky determinujú nielen americkí poradcovia, ale hlavne domáce sily pripravené za každú cenu pokračovať vo vojne s vlastnými občanmi. Pokým vedenie v Kyjeve bude pod vplyvom ultraradikálnych politikov a politických skupín, ktorých členovia sa hrdia svastikou na rukávoch uniforiem, ťažko očakávať zastavenie bratovražedného krviprelievania.

Napriek všetkým pochybnostiam bolo rokovanie v Minsku predsa len zábleskom svetla na konci tunela napätých vzťahov. Veď na svete je dohoda o ďalšom ruskom humanitárnom konvoji, ako aj o obnovení dialógu o dodávkach plynu. Vyzerá to nádejne na pozadí nedávneho hysterického vyhlásenia ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka o „zastavení dodávok plynu do Európy“.

A napokon, Colná únia a EÚ si ako organizácie po prvý raz sadli za jeden stôl. A to je prelom vo vzťahoch medzi oboma ekonomickými subjektmi. Konflikt v Donbase síce pokračuje, ale už sa črtá budúcnosť, i keď vzdialená, ktorá by mohla napokon priniesť konkrétne dohody.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina