Špirály a limity

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej situácia na Ukrajine nemá vojenské východisko. Aj preto Nemecko vylučuje priamu vojenskú pomoc Kyjevu.

02.09.2014 22:00
debata (21)

Na druhej strane žiada nové kolo ekonomických sankcií proti Moskve. Je celkom legitímnou otázkou, či má teda vojna u našich východných susedov východisko v podobe ekonomického tlaku na Rusko.

Kancelárka má pravdu, keď pripomína, že sankcie síce môžu Európu bolieť, no rovnako by ju mohlo zabolieť i tolerovanie zmien hraníc štátov spôsobom, aký hrozí na východnej Ukrajine. Pochybnosti nie sú ani o tom, že Rusko zohráva v konflikte hanebnú úlohu. Okrem známych faktov to dosviedčajú aj samotné prejavy Vladimira Putina k tejto téme za posledné mesiace.

Ruský prezident osciluje medzi popieraním akejkoľvek účasti na eskalácii ukrajinského konfliktu a chvastaním sa ruskými občanmi, ktorí si „na dovolenkách“ idú zabojovať do Donecka. Nehovoriac o jeho pripomínaní, že Rusko je ešte stále jadrovou veľmocou.

Nech už bol jeho výrok v telefonáte s Josém Manuelom Barrosom o tom, že keby chcel, „Kyjev by zabral do dvoch týždňov“, akokoľvek vytrhnutý z kontextu – ako to včera vyhlásil jeho poradca Jurij Ušakov – z úst šéfa jadrovej mocnosti sa podobné slová nepočúvajú dobre ani ako rečnícky obrat.

Ak chce Putin hnať veci na ostrie noža, robí to veľmi dobre. Na ostrí noža bude vo štvrtok a piatok tohto týždňa balansovať NATO, ktorého summit má rozhodovať o vytvorení jednotiek rýchleho nasadenia. Aby boli schopné zareagovať na vojenskú hrozbu do 48 hodín, jednotky by mali „predpripravené“ zásoby a výstroj v členských štátoch z východnej a strednej Európy.

Hoci generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen uisťuje, že takýto krok by nebol porušením dohody medzi Ruskom a NATO z roku 1997, ktorá nepovoľuje prítomnosť stálych základní v strednej a východnej Európe, interpretácia býva obvykle na oboch stranách. A tá druhá strana, čiže Rusko, hrozí, že v takom prípade musí revidovať svoju vojenskú doktrínu.

Hoci Rusko svoju doktrínu podľa všetkého už dávno revidovalo, je zrejmé, že v pobaltských štátoch budú takéto vyhlásenia chápať ako potvrdenie svojich obáv. Obáv, ktoré majú v prvom rade zaplašiť spomínané jednotky rýchleho nasadenia… Špirála sa veselo krúti.

Kde sú v tom všetkom sankcie? Hra sankcií a ruských protisankcií trochu pripomína poker. Najväčšiu šancu odísť od stola ako víťaz vôbec nemusí mať ten, kto má najviac peňazí. Často to býva ten, kto ukazuje, že je ochotný najviac peňazí prehrať.

Európa, bohatšia a ľudnatejšia ako Rusko, má svoje limity. Nielen také, ktorých sa obávajú tie menšie štáty, ktoré si cez víkend vyhradili právo nesúhlasiť vopred s neznámymi novými sankciami (Česko, Slovensko, Rakúsko, Maďarsko). Svoje limity má aj Merkelovej Nemecko a s ním celá eurozóna. Ktorá sa, mimochodom, práve dozvedá, že hospodársky boom sa opäť odkladá napotom. Kde sú Putinove limity, vám dnes sotva niekto povie.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Ukrajina