Kde je verejnosť?

Prezident Andrej Kiska sa rozhodol správne. Keďže viacerí právnici, medzi nimi aj odborníci na ústavné právo, vyjadrili vážne pochybnosti či rovno výhrady k referendu, ktoré chce inicializovať Aliancia za rodinu, hlava štátu sa obrátila na Ústavný súd.

03.09.2014 22:00
debata (58)

Ten jediný, bez ohľadu na to, čo si niekedy o jeho rozhodnutiach myslíme, je u nás povolaný posudzovať ústavnosť. Vzhľadom na okolnosti prezident vlastne ani nemohol reagovať inak.

Reakcie ultrakonzerva­tívnych kruhov by boli úsmevné, keby to celé nebolo také vážne. Treba si uvedomiť, že konflikt, o ktorom je dnes reč, neprebieha v rovine fundamentalisti verzus hlava štátu. A ak by aj Ústavný súd nebodaj rozhodol, že predmet referenda je za hranicou ústavnosti, ani potom nepôjde o konflikt fundamentalistov a Ústavného súdu. Je to horšie.

Konflikt prebieha naprieč celou spoločnosťou. Iba si ho musí celá naša spoločnosť vyriešiť, pričom od tohto riešenia bude závisieť jej ďalší osud. Milovníci civilizačných konfliktov majú námet na premýšľanie – tentoraz reálny a realistický.

Fakt, že sa na Slovensku v uplynulých rokoch (zhruba od objavenia Gorily) vyrojilo neuveriteľné množstvo zástancov „priamej demokracie“, žiaľ, ešte nijako nezvýšil počet demokraticky uvažujúcich občanov. Zdá sa, že skôr naopak. Priamou demokraciou sa pred Národnou radou vyhrážajú psychopati, ktorí jedným dychom hovoria aj o šibeniciach a krvi. O priamej demokracii dnes u nás kváka kadejaký nacista a xenofób. Zvýšený výskyt nedemokratických a nenávistných elementov zaznamenáva aj naša „oficiálna“ politika. Sú čoraz smelší alebo, lepšie povedané, drzejší.

V prípade Aliancie za rodinu sa za priamu demokraciu schovávajú katolícki ultras, ruka v ruke s Konferenciou biskupov Slovenska. A s chudákmi, čo hltajú konšpiračné teórie o zvrhlej sexuálnej výchove, pred ktorou treba stoj čo stoj chrániť naše dietky.

Dnes sú to sexuálne menšiny, na koho ukazujú prstom, ako na niekoho, kto je vraj nebezpečný. Nebezpečný pre „tradičnú rodinu“, aj pre tie deti, ktoré vzorní heterosexuáli nechceli a opustili. Pre ne sú gejovia či lesby dokonca nebezpečnejší, ako akýkoľvek iný osud, ktorý ich bez milujúceho rodinného zázemia čaká… Tak tomu fanatici veria, a tak im to má (vraj) svetský štát posvätiť. Raz a navždy.

Ktoré menšiny to budú nabudúce? Etnické? Náboženské? Alebo ateisti? A čo príde na rad po sexuálnej výchove? Očkovanie, globálne otepľovanie, liečba rakoviny?

Celá dnešná šarvátka rozčúlených fanatikov s prezidentom je na pozadí tohto konfliktu len epizódou. Akokoľvek si želáme, aby zdravý rozum a úcta k ľudským právam navštívili v deň rozhodnutia aj príslušný senát Ústavného súdu, ani to nebude to podstatné. Podstatné by bolo, keby na fanatikov a xenofóbov reagovala verejnosť. Aspoň raz a aspoň tak razantne, aby pochopili, že za svoje mindráky si môžu sami a že my ostatní ich v nich nemienime podporovať. Ak to nedokážeme, ponesieme následky.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #referendum #Andrej Kiska #Aliancia za rodinu