Plyn, stop

To, že v priebehu tohto týždňa začalo dostávať Poľsko, Slovensko aj Nemecko výrazne menej ruského plynu, nie je náhoda. Oficiálne vysvetlenie ruského Gazpromu, že dodáva plyn do svojich zásobníkov v Rusku aj na export, nehovorí jasne o dôvodoch menších dodávok. Ide skôr o vyhýbavú odpoveď.

10.09.2014 22:00
debata (10)

Je preto možné, že Rusi dodávkami plynu dávajú pred zimou krajinám EÚ najavo, aby sa s Ruskom nezahrávali. K zníženiu dodávok plynu dochádza v nanajvýš citlivom období, keď EÚ obviňuje Rusko z eskalovania konfliktu na Ukrajine a pristupuje k vážnym protiruským sankciám.

Celý minulý týždeň a aj počas tohto týždňa EÚ dolaďuje ďalšie sankcie voči Rusku. Ruskí politici oficiálne nehovoria o tom, že by sankcie zo strany EÚ pre nich boli citeľné. Takéto vyjadrenia sú však určené skôr domácemu publiku. Skutočnosť je taká, že ak EÚ zakáže ruským firmám požičiavať si za nízke európske úroky, pre Rusko je to nepríjemné. Rusko potrebuje lacné úvery, aby rozvíjalo projekty v Európe. Zároveň má Rusko zjavne záujem uspieť aj na Ukrajine. Práve za sympatizujúci postoj Ruska k proruským separatistom bojujúcim na Ukrajine zase EÚ rozširuje sankcie.

Na druhej strane Rusko si uvedomuje, že situácia je ekonomicky nepríjemná aj pre európske ekonomiky. Plynové varovanie preto možno čítať aj tak, že Rusko upozorňuje, že má v rámci odvetných opatrení páky na to, aby pri protieurópskych sankciách odpovedalo rovnakou, ak nie silnejšou mincou. Bez ruského plynu sa totiž Európa v zime nezaobíde. Stop dodávok by mal katastrofálne dôsledky na európsky priemysel a na cenách plynu by to pocítilo aj obyvateľstvo. Na druhej strane aj ruská štátna kasa je závislá od príjmov za plyn. V politickom boji kto z koho je stále priestor na to, aby zvíťazil zdravý rozum. Zatiaľ to, žiaľ, tak nevyzerá.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom