V ohrození

Pre šesť pacientov z Kysuckej nemocnice mohol mať rutinný zákrok, akým je podanie infúzie, fatálne následky. To, že sa pri ňom pacienti nakazili prostredníctvom infikovaných zdravotníckych pomôcok, je naozaj nepredstaviteľné. Nemocnicu vnímame ako miesto, kde sa ľudia chodia liečiť, a nie ako zdroj nákazy.

11.09.2014 22:00
debata (1)

Minulý týždeň preto Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil stiahnuť z trhu dve šarže kanýl, ktoré boli kontaminované stafylokokmi.

Mnohých iste zarazí, ako sa niečo také vôbec mohlo stať. Laboratóriá, v ktorých výroba prebieha, musia spĺňať najprísnejšie hygienické normy. Takmer plnoautomatizovaná výroba kanýl prebieha v sterilizovaných priestoroch a vykonáva sa pri nej dôkladná kontrola mikrobiálneho a prachového znečistenia. Výrobca musí zároveň garantovať niekoľkoročnú záruku sterility.

Ako sa teda tieto pomôcky mohli infikovať nebezpečnými bacilmi? A ako je vôbec možné, že sa k nám zo zahraničia dostali? Kto ich overil? A napokon: Postihne vinníka nejaký postih?

Ide totiž o zdravie ľudí. Na Slovensku sa momentálne nachádza 34–tisíc takýchto kanýl, čo rozhodne žiadnemu z pacientov na pokoji nepridá. To, že ich kontrola zachytila, je len slabou útechou, lebo to, koľkí sa nakazili, sa už s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nedozvieme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #kanyly