Bedákanie o Bruseli

Časť slovenskej opozície a priveľa českých politikov nezvládlo reakciu na rozdelenie funkcií v Európskej komisii. Prvá skupina prekvapila komentármi o portfóliu Maroša Šefčoviča a druhá urazene zhodnotila kreslo pre Věru Jourovú.

11.09.2014 22:00
debata (3)

Nezaradený poslanec Juraj Droba o Šefčovičovi tvrdí, že sa čakala „silovejšia, mocenskejšia pozícia pre Slovensko“. Má na mysli funkciu v Európskom parlamente. Silnú moc nedáva akékoľvek poslanecké kreslo s právom jedného hlasu medzi 750 parlamentármi. Rozpočet 40 miliárd eur na dopravu pod palcom Slováka (jeden z najväčších balíkov v komisii) je menejcennejšie zaradenie, ako sa očakávalo?

Ešte jedna poznámka k významu dopravy. Prečo túto oblasť v posledných dvadsiatich rokoch viedli iba s jedinou výnimkou komisári z najväčších krajín EÚ, ako sú Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko a Španielsko?

Prejavil sa aj šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac, podľa ktorého doprava je „až nezaslúžene dobrý post pre Slovensko“ po kritike premiéra Roberta Fica na adresu protiruských sankcií. Keby mal šéf komisie Jean-Claude Juncker prihliadať na to, s čím všetkým možno nesúhlasí, čo povedia lídri členských štátov EÚ, asi by niektoré vplyvné posty nedokázal obsadiť. Rozhoduje sa v prvom rade na základe kvalít kandidátov. Šefčovič je služobne najdlhšie pôsobiaci komisár a znalý bruselského riadenia. Bolo by prekvapením, keby Juncker nezužitkoval jeho rozhľad a skúsenosti a zaradil ho na nezaslúžene slabší post.

Opozičné ohlasy korunoval predseda SaS Richard Sulík. O oblasti vesmíru, ktorý Juncker pridelil k doprave, poznamenal, že „ak bude pán Šefčovič šafáriť so svojím rozpočtom tak, ako keď mal pod palcom bruselských úradníkov, nikdy so žiadnymi mimozemšťanmi nenadviažeme kontakt“. Ťažko sa hľadajú slová na to, čo má prízvuk znalosti veci ako z inej planéty.

Kým na Slovensku by sa všetci mohli tešiť z toho, čo Šefčovič získal, v Česku sa neohrabane zachovali k portfóliu Jourovej. Prezident Miloš Zeman rozpráva o neúspechu, opozícia hovorí o diplomatickej blamáži, vzácne sa s ňou zhodujú koaliční partneri sociálnej demokracie, ktorí rovnako vinia premiéra Bohuslava Sobotku zo zlého vyjednávania v Bruseli, a samotná komisárka priznáva, že je sklamaná.

Nech sú dojmy v Česku akékoľvek, také ohlasy nepatria na verejnosť. Z reakcií z Prahy sa pritom zdá, že „tam, kde nejsou peníze, křeslo za nic nestojí“. Ešte by sa dalo pochopiť, že opozícia využije každú príležitosť, aby kritizovala premiéra. Je však portfólio Jourovej naozaj dôvod, aby sa bedákalo? Veď získala to, čo má dosah na každého občana EÚ (v jej troch oblastiach sa nachádza ochrana spotrebiteľa). Pokojne mohla reagovať s nadhľadom, že napriek očakávaniu iného portfólia sa teší na veľké výzvy. Vrátane otázok rovnosti pohlaví – zvlášť ako jedna zo žien zastúpených v komisii.

Neobjavilo sa niekoľko mimozemšťanov slovensko-českého pôvodu, ktorí nadviazali kontakt s Bruselom?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maroš Šefčovič