Stop kyanidu

Obyvatelia Kremnice a Detvy, bojujúci proti ťažbe zlata, si mohli v piatok vydýchnuť. Parlament prijal banský zákon zakazujúci kyanidovú ťažbu.

12.09.2014 22:00
debata (1)

Znamená to, že pri povrchovej ťažbe zlata nebude možné použiť technológiu kyanidového lúhovania, ktorá predstavuje obrovskú hrozbu pre životné prostredie.

Trvalo to síce roky, ale Slovensko sa napokon zaradilo medzi európske krajiny, kde už takýto zákaz platí. Povšimnutiahodné je iste to, že všetci štyria predkladatelia zákona sú poslanci Smeru z Banskobystrického kraja. Akoby chceli odčiniť nečinnosť svojich kolegov z banskobystrického VÚC, ktorí v predchádzajúcom zastupiteľstve boli priam hluchí a slepí k požiadavkám občanov, až to vyzeralo, že nejde o nezáujem, ale skôr o zámer…

Žiaľ, v parlamente neprešiel pozmeňovací návrh poslanca Mikuláša Hubu, ktorý navrhoval, aby pri ťažbe nerastných surovín boli zakázané úplne všetky technológie ohrozujúce životné prostredie, čím by sa definitívne zamedzilo akýmkoľvek úvahám o spracovaní nerastov chemickými postupmi. Takto zahraniční investori, ktorí už roky presadzujú ťažbu zlata v daných lokalitách a hľadajú pritom rôzne kľučky, budú môcť vo svojom úsilí pokračovať.

Len pred mesiacom sa odohrala ekologická katastrofa v kanadskom Mount Polley, kde po roztrhnutí hrádze z odkaliska vytieklo päť miliónov kubických metrov toxického odpadu do prírody. Tento prípad, ako aj pretrhnutá hrádza na odkalisku v maďarskej Ajke a predovšetkým rumunské Baia Mare, kde kyanid v roku 2000 zabil všetko živé v rieke Tisa, by pre všetkých mali byť obrovským varovaním.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #životné prostredie #kyanid #ťažba zlata