Krok do neznáma

Pôvodne to vyzeralo, že referendum o škótskej nezávislosti bude len formalitou.

15.09.2014 22:00
debata (11)

Prieskumy totiž dlhodobo naznačovali jasnú prevahu zástancov zotrvania vo zväzku s Londýnom. Lenže s blížiacim sa termínom sa hlasovanie mení na drámu.

Nedávny prieskum agentúry YouGov, v ktorom po prvýkrát získali prevahu priaznivci samostatnosti, vyvolal obrovskú paniku vo Westminsteri a do Škótska vzápätí mierili lídri hlavných politických strán (aj keď ďalší prieskum potvrdil zotrvanie).

David Cameron mal srdcervúci prejav o tom, že odtrhnutie Škótska by mu zlomilo srdce. Je pochopiteľné, že žiadny britský politik sa do histórie nechce zapísať ako „premiér rozdeľovač“. Lenže je otázne, či práve takéto reakcie nie sú kontraproduktívne.

Už v lete niektorí analytici poukazovali na to, že YES kampaň má potenciál na oslovenie voličov, lebo viac útočí na ich emócie. Pri očakávanom veľmi tesnom výsledku preto rozhodujúcu úlohu môžu zohrať britské elity. Lenže nie práve najšťastnejšia výzva známych osobností „Let's stay together“, premiérove hysterické výlevy v Edinburghu a strašenie hraničnými kontrolami, ktorým sa „blysol“ líder opozičných labouristov Ed Miliband, môžu vyvolať presne opačný efekt.

Veľká Británia už dávno nie je koloniálna veľmoc, „nad ktorou slnko nikdy nezapadá“ a odtrhnutie Škótska by pre ňu znamenalo ďalšiu obrovskú ranu. A čo je ešte horšie, škótsky príklad by mohli nasledovať Wales a Severné Írsko. V takto oslabenej krajine je vcelku ľahko predvídateľné, ako by asi dopadol výsledok plánovaného plebiscitu o zotrvaní Británie v EÚ…

Víťazstvo škótskych separatistov by malo ďalekosiahle dosahy nielen na samotnú Britániu, ale aj na celú EÚ, preto zotrvanie Škótska pod britskou korunou je v záujme silnej Európy.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko