Kalič vody

Medzi poznávacie znamenia bývalého najmocnejšieho muža slovenského súdnictva nesporne patrí aj jeho schopnosť komplikovať všetko tam, kde iní nijaký vážny a neprekonateľný problém nevidia.

15.09.2014 22:00
debata (7)

Samozrejme, najmä tam, kde ide o jeho osobu a o jeho záujmy. Ak sa dnes Súdna rada nepodvolí jeho videniu sveta, môže prispieť k tomu, aby prívlastok „bývalý najmocnejší…“ pri mene Štefana Harabina zostal už natrvalo.

Ktovie, niečo možno napovedá už len prostý fakt, že o svojom novom predsedovi a tiež o novom predsedovi Najvyššieho súdu SR má najvyšší orgán nášho súdnictva v utorok rozhodovať v Bratislave, a nie kdesi na celkom opačnom konci republiky, kam zasadnutia Súdnej rady zvykol zvolávať Harabin.

I keď, prílišnej publicity sa sudcovia nemusia obávať ani v hlavnom meste. Novela zákona o sudcoch z júna tohto roku totiž predpokladá, že obe voľby budú tajné. Znamená to, že médiá a verejnosť sa najskôr dozvedia len konečné výsledky.

Nech už to bude, ako chce, najdôležitejším prvkom dnešného programu okrem samotných volieb bude už to, či Súdna rada bude vôbec voliť. Po novele ústavy má mať Súdna rada osemnásť členov, z ktorých deviatich nominujú sami sudcovia, troch vláda, troch prezident a troch parlament.

Dnešná Súdna rada má však o jedného člena menej. Sudcovia majú v rade iba sedem zástupcov, keďže členstva sa – po prijatí tej istej novely ústavy a príslušných zákonov – musel vzdať práve Harabin ako predseda Najvyššieho súdu.

Ten istý Harabin dnes rade odkazuje, že by vraj nemala vykonávať žiadnu činnosť, kým sa nedovolí chýbajúci člen, pretože inak vraj hrozí riziko zneužitia právomocí verejného činiteľa. Nuž okrem pikantného detailu, že bývalý šéf Najvyššieho súdu a zároveň predseda Súdnej rady nepochybne veľmi dobre vie, o akom zneužívaní právomocí hovorí, je to práve excelentná ukážka jeho schopnosti spomínanej na začiatku tejto úvahy.

Ktorý verejný činiteľ by asi tak mohol zneužiť svoje právomoci, keď v súčasnej rade majú prezident, vláda i parlament po troch nominantoch a keď najsilnejší sú, hoci aj len v siedmich, aj tak nominanti sudcov? To platí dokonca i vtedy, ak by sme chceli považovať šiestich nominantov Národnej rady a vlády za nominantov „jedného“ verejného činiteľa.

Nehovoriac o tom, že aj medzi nominantmi vlády, parlamentu a hlavy štátu sú profesionálni sudcovia. A vôbec, v čom by také zneužitie právomocí spočívalo, keď jediné, o čo tu ide, je to, aby najvyšší orgán sudcovskej samosprávy zvolil svojho predsedu a následne hlasoval o kandidátoch na funkciu predsedu Najvyššieho súdu?

Keďže ide o Štefana Harabina, najdôležitejšie je, aby Súdna rada dnes zasadala a prijímala rozhodnutia v medziach zákona. Alebo, povedané jeho nenapodobiteľnou dikciou, ktorou kedysi trápil médiá, v medziach „zá – ko – na“.

Ak zákon umožňuje, aby Súdna rada dnes volila svojho predsedu a predsedu Najvyššieho súdu, neexistuje dôvod, pre ktorý by to nemala urobiť. Kalič vody Štefan Harabin takým dôvodom nie je a Súdna rada mu to dnes môže odkázať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Súdna rada SAR