Ignorujú nás

To bolo telefonátov z Bruselu, z Washingtonu a ktovie odkiaľ, aby sme Ukrajincom pomohli a poslali im reverzne plyn.

16.09.2014 22:00
debata (3)

Napokon sme prepojku vybudovali a 2. septembra slávnostne otvorili plynovod Vojany – Užhorod. Tak ako sa šuškalo, ruská odveta na seba nedala dlho čakať. Poslali sme Ukrajine plyn, nevetovali sme sankcie, a tak nám z Ruska najprv znížili dodávky plynu o desať percent a v utorok už o 25 percent. Dalo by sa čakať, že z Bruselu, z Washingtonu a ktovie odkiaľ zaznejú protestné hlasy na obranu Slovenska. Niečo v zmysle: „Slovensko si zaslúži uznanie a treba mu pomôcť, keď mu Rusi obmedzili dodávky plynu.“ Skutočnosť je však taká, že sa nás nik nezastal. Ak od malého štátu veľmoci niečo potrebujú, tak urgujú. Ale ak mu treba pomôcť, pomocnú ruku nám nemá kto podať.

Nateraz by stačili ostré vyjadrenia, ktoré by počuli až v Moskve. Namiesto toho však z Európskej komisie v pondelok prišlo vyjadrenie, že „dodávky plynu cez Ukrajinu sú stabilné“. A v utorok komisia povedala, že „situáciu sleduje“…

To, že plynu nám prúdi o štvrtinu menej, ale nie je nič príjemné. Pre Slovensko to nie je komfortná situácia, na rozdiel od Nemcov, ktorým Rusi už obnovili plné dodávky. Navyše zatiaľ to nevyzerá pre nás na žiaden krátkodobý výpadok, ale na ruskú politiku v štýle „ak vy budete dávať plyn Ukrajine, my vám ho obmedzíme“. Ak sa ochladí, výpadky môžeme nahradiť dodávkami plynu z Česka. Je to však alternatíva, žiaden komfort, a cena alternatívy je vždy vyššia. Kto to zaplatí?

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina #dodávky plynu