Súd to nevyrieši

Ústavný súd je v tom tentoraz nevinne. Za to, že náš zákon o občianstve, ktorý umožňuje odnímať občianstvo ľuďom proti ich vôli, je ešte stále platný, môžu v prvom rade politici všetkých farieb, ktorí sa za štyri roky nedokázali s ním vyrovnať.

17.09.2014 22:00
debata (7)

A momentálne politici druhej vlády Roberta Fica, ktorí majú „opravnú" novelu tohto zákona údajne už dávno pripravenú v zásuvke. Stratili od nej kľúč?

Na rozhodnutí Ústavného súdu – že totiž súd o zákone nebude rozhodovať – je zopár zaujímavých momentov. Najzábavnejším z nich je nepochybne fakt, že keby bol Andrej Kiska vymenoval zo šiestich kandidátov nie jedného, ale troch nových sudcov Ústavného súdu, stredajší pat by najskôr nenastal.

Keďže ústavný sudca sa pri hlasovaní nemôže zdržať, ale môže byť len za alebo proti návrhu, pri plnej účasti by Ústavný súd jednoducho nejako rozhodnúť musel.

Tým najzávažnejším momentom na celej záležitosti je však čosi iné. Celý ten zákon umožňujúci odoberať ľuďom občianstvo, ak získajú občianstvo nejakého iného štátu, vznikol ako hlúpa odpoveď prvej Ficovej vlády na hlúpy zákon vlády Viktora Orbána, ktorý zasa uľahčoval získanie maďarského občianstva etnickým Maďarom žijúcim v okolitých štátoch, čiže aj u nás.

Ktovie, ako by bol Ústavný súd o sťažnosti proti zákonu nakoniec rozhodol. To však nie je podstatné. Jednoducho povedané, zákon je čisto politický a aj napravený by mal byť čisto politickou cestou.

Nie preto, lebo hrozí, že zasa raz utŕžime hanbu pred medzinárodným súdom pre ľudské práva – hoci to hrozí celkom reálne. Zákon by mal byť urýchlene napravený najmä preto, lebo my sami sa zaň hanbíme. Fakt, že vziať niekomu občianstvo proti jeho vôli je praktika z celkom iných čias a iných režimov, predstihne už iba smutná irónia faktu, že v tej necelej tisícke ľudí, ktorým za štyri roky platnosti zákona takto odobrali občianstvo, bola väčšina držiteľov českého, nemeckého či rakúskeho občianstva.

A to, že my sami sa zaň hanbíme, je jednoducho pravda. V Národnej rade už prebehlo zopár pokusov o jeho zmiernenie a momentálne má vraj kompletnú novelu, ktorá by viazala dvojaké občianstvo na trvalý pobyt (čo je už o dosť rozumnejšia podmienka), pripravenú minister vnútra Robert Kaliňák. Ako to, že už dávno nie je táto novela predložená v parlamente?

Kedy už pochopíme, že nacionalizmus u susedov nijako nevyriešime posilňovaním nacionalizmu u nás doma? Že nedemokratickým praktikám Orbána, Jobbiku a iných nemôžeme čeliť vlastnými nedemokratickými praktikami? Že je úplne normálne, ak majú ľudia aj inú, ako len väčšinovú identitu?

A že ak sa niekto chce nazývať ľavicou, nemôže sústavne poškuľovať, čo na to povedia nenávistní samozvaní baťkovia kdesi na Pamíre a v iných matičiarskych výšinách?

Slovenský zákon o občianstve nie je dôležitý pre nikoho viac, ako pre Slovensko a Slovákov. Pre ich predstavu o sebe samých. To sa nevyrieši na Ústavnom ani nijakom inom súde. To sa musí riešiť v politike. Čím prv.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #štátne občianstvo