Za jeden plat

V posledných týždňoch sa objavili tri rozličné legislatívne návrhy, ako skoncovať s pochybnou, no zaužívanou, praxou, že viacerí ústavní činitelia sústreďujú vo svojich rukách nielen niekoľko funkcií, ale aj mimoriadne pekných platov.

24.09.2014 22:00
debata (2)

Konečne! Veď už sa o tom toľko rokov hovorí a najmä sľubuje, že ľudia sú to z toho oprávnene znechutení. Ak by sa taký zákon prijal, politikom možno odpustia, že s najnovšími iniciatívami prichádzajú účelovo práve pred komunálnymi voľbami.

S nápadmi ako v tejto súvislosti zastaviť mrhanie verejných prostriedkov, prišlo KDH, OĽaNO a premiér Robert Fico. Jeho návrh sa zdá najpriechodnejší. Nielen preto, že Smer disponuje v parlamente spoľahlivou väčšinou, ale táto verzia je najjednoduchšia. Ak člen Národnej rady či zastupiteľstva VÚC zastáva aj iný post, môže si ponechať iba poslanecký plat. Za zvyšné aktivity sa dočká minimálnej mzdy, na ktorú má nárok každý, kto pracuje.

Pretože primátori či župani zväčša dostávajú vyššie platy a odmeny ako poslanci, dá sa očakávať, že už v najbližších voľbách nebudú kandidovať do Národnej rady. Potom budú svoje rozhodnutie iste vysvetľovať frázami typu: Chcem sa plne venovať svojmu mestu, regiónu… Prečo sa podľa toho nesprávali doteraz, je verejným tajomstvom: aj tu totiž ide v prvom rade o peniaze. Robiť niečo iba za 380 eur mesačne? To sa dá ťažko predstaviť, lebo idealistov v politike je ako šafranu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #politici #poslanci #komunálne voľby