Rozdelené kráľovstvo

V deň, keď sa konalo škótske referendum, všetci voliči, s ktorými som sa mal možnosť rozprávať v preplnených uliciach Edinburghu, sa zhodli v jednom: nech sa to skončí akokoľvek, Spojené kráľovstvo už nikdy nebude také ako predtým.

25.09.2014 22:00
debata

Už len preto nie, že politickí predstavitelia westminsterských strán tesne pred konaním referenda v záchvate paniky dali Škótom odvážne sľuby vrátane toho, že škótsky parlament bude mať väčšiu právomoc v otázke výberu daní. To však vyvolalo reakcie v ostatných častiach Spojeného kráľovstva, najmä v Severnom Írsku a Walese, kde dúfali, že sa im podarí zabezpečiť určitú formu decentralizácie.

Dokonca aj starosta Londýna sa dožadoval väčších právomocí pre hlavné mesto. Tieto výzvy majú zriedkačo do činenia s nejakými regionalistickými tendenciami: regionálna kolektívna identita im však uľahčuje prezentovať svoje tvrdenia a kritiku, ale nie je jej pravým dôvodom.

Teraz je na politikoch vo Westminsteri, aby zodpovedne pristúpili k zmene britskej politiky a predovšetkým našli spôsob, ako znovu nadviazať kontakt so svojimi voličmi v celej Veľkej Británii. To je oveľa dôležitejšie ako predvolebná kampaň pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia na budúci rok. Ttreba to urobiť už len preto, že súčasný status quo bude predmetom ustavičných útokov, či už zo strany radikálov UKIP, ktorí nešetria populistickou rétorikou, alebo kváziregionálnych separatistických hnutí, ktoré väčšinou tvoria umiernení ľudia nespokojní so súčasným spôsobom vládnutia.

Aby sa tieto obavy zažehnali, je nevyhnutná jasná odpoveď. Ak sa všetko ponechá tak, ako je, Škótsko bude iba prvým z mnohých problémov pre čoraz roztrieštenejšie Spojené kráľovstvo.

Krajina, ktorá je kolískou parlamentnej demokracie, teraz dostala novú úlohu: znovu myslieť a prispôsobiť sa – alebo zomrieť. Najväčšia verejná diskusia o budúcnosti britskej demokracie sa tak práve začala. Možno od nej očakávať, že bude naozaj vzrušujúca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o nezávislosti Škótska