Prvá sankcia proti nám

Správy a komentáre obsahujúce postreh, že Rusko vlastne nijako zvlášť nereagovalo na posledné kolo sankcií, ktoré voči nemu zaviedla Európska únia, boli mylné.

26.09.2014 22:00
debata (44)

Každým dňom, ktorým sa približuje zima, rastie sila posledného tromfu v rukáve Vladimira Putina. Ide o plyn, pravdaže.

Môžeme sa dohadovať, či takýto tromf nie je doslova tým posledným, keďže sa dá ťažko predstaviť, čo by ešte mohlo nasledovať po údere v oblasti energetiky, v ktorej je Európa najzraniteľnejšia. Tu je zároveň rovnako zraniteľné aj Putinovo Rusko, pretože vývoz komodít patrí k jeho najväčším obchodným položkám.

Čo si teda o hrozbe zastavenia dodávok plynu myslieť? Je to azda nepriame priznanie, že Putinovi naozaj tečie do topánok, a tak musí siahať k najsilnejším kalibrom?

Alebo skôr ide o doklad jeho neotrasiteľnej viery, že v snahe ovplyvniť dianie na Ukrajine môže použiť úplne všetky dostupné prostriedky? V každom prípade platí, že tam, kde Gazprom môže bez vývozov do Európy prísť o milióny, tam obyčajní obyvatelia Ukrajiny môžu v zime bez plynu jednoducho mrznúť. To je obrovský nepomer rizík, ktorý treba mať stále na mysli.

Ruský minister energetiky Alexander Novak sa v rozhovore pre rakúsku tlač vyjadril, že Rusko rozhodne neobmedzí dodávky plynu do Európy počas tohtoročnej zimy, aby vzápätí (hneď o týždeň nato) pre nemecké noviny pohrozil, že ak budú európske krajiny ruský plyn reexportovať na Ukrajinu, môžu čeliť obmedzeniu dodávok… Takéto mätúce dávkovanie hrozieb núti dotknuté štáty nejako reagovať ešte prv, ako by sa hrozby mali skutočne naplniť.

Bez ohľadu na to, čo si kto myslí o legitímnosti Putinových záujmov na Ukrajine, Gazprom a spol. majú za plyn, ktorý posielajú do Európy, riadne zaplatené. Navyše to, čo oni nazývajú reexportmi, je v súlade s obchodnými pravidlami Európskej únie – ak už neriešime, že takáto naša pomoc Ukrajine a jej obyvateľom je aj výrazom celkom obyčajnej susedskej solidarity. Naopak, zákony únie zakazujú takú diskrimináciu, aká je dlhodobou súčasťou cenovej politiky

Moskvy voči Kyjevu. A o politiku Moskvy voči Kyjevu tu ide predovšetkým. Ruskému prezidentovi primárne nejde o Slovensko, ktoré vďaka reverzu patrí dnes k najväčším dodávateľom plynu na Ukrajinu na západ od jej hraníc. Podstata vydierania je jednoduchá: ak nás nenecháte zrážať Ukrajinu ekonomicky na kolená a hoci aj nechať ju v zime mrznúť, zariadime, aby ste trpeli aj vy. Túto jednoduchú podstatu nemožno „obkecať“ nijakými múdrymi geopolitickými úvahami. Na druhej strane vyriešiť ju nemožno ani nejakým logistickým skladom v Poprade či inde.

Putinova plynová karta nie je len obyčajnou odpoveďou na sankcie, ktoré sme ako prví proti nemu vždy zavádzali my. Toto by bola prvá aktívna ruská sankcia proti tým, ktorí pomocou svojich prepravných energetických kapacít pomáhajú Ukrajine. Takto by k nej mala pristúpiť aj Európska únia. Je načase, aby sme ju za sebou opäť začali výrazne cítiť.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina