Pápeža na nich!

V skutočnosti nezáleží na tom, či je pápež František vedený iba pudom sebazáchovy zoči-voči upadajúcemu vplyvu katolíckej cirkvi na Západe, alebo či vážne mieni premeniť svoj pontifikát na obdobie reformy cirkvi, porovnateľnej možno s Druhým vatikánskym koncilom.

30.09.2014 22:00
debata (10)

V každom prípade sa správa ako náboženský líder, ktorý sa nebojí konfrontovať cirkevné dogmy s realitou dnešného sveta.

Ako taký si určite zaslúži sympatie ľudí, ktorí s ním dogmy jeho cirkvi nezdieľajú. Smola je, keď tí ľudia žijú v prostredí, ktoré deformujú takí Františkovi „podriadení“, ktorí s ním síce zdieľajú dogmy, nie však jeho chuť po otvorení dialógu so svetom, ktorý ich obklopuje.

František si dobre uvedomuje rozdiel medzi „bohom danými“ a „ľuďmi danými“ dogmami. Biblia napríklad nespomína povinný celibát, ktorý bol oficiálne posvätený až v 12. storočí. Rovnako preto vie, že si môže dovoliť zosobášiť aj páry, ktoré už spolu žijú, dokonca majú deti.

Sotva možno očakávať, že len tak spakruky odobrí sobáše ľudí rovnakého pohlavia: to si totiž asi vyžiada istú revíziu výkladu „božieho slova“. Podobne, ako keď cirkev potichu či nahlas revidovala biblické návody na kameňovanie a otroctvo. Nič však nie je nemožné s pápežom, ktorý má správne zoradené priority. A vety typu: „Ak je niekto gej a hľadá Pána Boha a má dobrú dušu, kto som ja, aby som ho súdil?“ svedčia o tom, že Jorge Bergoglio to má v hlave zoradené celkom jasne.

Napokon, nikto ani nechce, aby katolícka cirkev menila svoje dogmy. Sú len krajiny, ktoré sú dôsledné v chápaní ľudských práv, a je pápež, ktorý si uvedomuje, že cirkev musí udržiavať dialóg s realitou, aby sa nestala muzeálnym exponátom.

Lenže čo s takým pápežom v krajine, kde cirkevná hierarchia zmrzla prinajlepšom kdesi v období posledných dvoch ultrakonzerva­tívnych pápežov? V krajine, kde biskupi, ignorujúci potreby a skutočné trápenia veľkej časti obyvateľstva, stavili na kartu púťovej religiozity, v ktorej sa šance na spásu merajú počtom predaných medovníkových srdiečok s panenkou Máriou? Kde takejto cirkevnej hierarchii a takto chápanej religiozite podliezajú všetci mocní, od vzorných miništrantov v dresoch sociálnej demokracie až po amébovitého prezidenta?

Nie div, že v takej krajine potom vyjdú také výsledky prieskumu, aké nedávno vyšli Focusu. Tá väčšina opýtaných, ktorá sa o manželstve a rodine vyjadrila presne podľa návodu Aliancie za rodinu (sic!), by sa isto zháčila, keby ste ich označili za netolerantných. Oni predsa iba vyjadrujú svoj názor…

Lenže zmyslom referenda, ktoré chystajú tí naozaj netolerantní tmári, nie je názor do diskusie. Zmyslom je preventívne zaraziť čo i len úvahy o diskusii. Ak sa zlými biskupmi a zbabelými politikmi zavedený „vox populi“ raz vysloví, žiadna diskusia už nebude. O rodine, o manželstve ani o ľudských právach.

Pápež, ktorý sa snaží otvoriť dialóg a viesť diskusiu, zostane ako cena útechy sekulárne uvažujúcim ľuďom. Kupčíci so svätými obrázkami budú na Slovensku jeho snahy úspešne ďalej sabotovať.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #katolícka cirkev