Ruská plynová hra

Pri riešení problému obmedzených dodávok ruského plynu treba na Slovensku zachovať rozvahu. Rusi hrajú plynovú hru, pri ktorej im nejde o Slovensko, aj keď v skutočnosti sa to nás týka.

01.10.2014 22:00
debata (20)

Rusi na malej krajine, ale zároveň členovi EÚ, ukazujú, čo sa môže únii stať, ak zostane v zime bez plynu. Hoci Slovensko má dodávky zredukované až o polovicu, domácnostiam obmedzenia zatiaľ nehrozia aj vďaka zásobám a možnosti dodávok plynu z Česka.

No ak budú obmedzené dodávky pokračovať, pri ochladení budeme musieť nakupovať viac plynu z Česka a drahšia dopravná cesta sa môže prejaviť na cene, i keď vláda tvrdí, že plány zlacňovať plyn sa zatiaľ nemenia. V tejto chvíli hovoriť o lacnejšom plyne je však dosť trúfalé. Veď sa nevie, či vôbec nejaký bude.

Slovensko zároveň nemôže veľmi kritizovať Rusov, keďže sa blíži zima, a ak by poriadne prituhlo, ťahať plyn z Česka až na východ republiky by mohol byť problém. Preto je menej plynu z Ruska lepšia možnosť ako žiaden. Aj keď domácnosti by pri zastavení jeho dodávok mali mať plyn po celú zimu, priemysel by sa musel uskromniť. To by sa prejavilo i na zamestnanosti a vitálnosti celej ekonomiky.

Rusi obmedzením dodávok plynu demonštrujú svoju silu pár hodín pred rokovaním s Ukrajincami a zástupcami Bruselu o dodávkach plynu počas zimy. Ak by sa Rusi a Ukrajinci nedohodli na cene a splácaní dlhov, Ukrajina by v zime zostala bez plynu a zastavil by sa aj jeho tranzit do Európy cez Ukrajinu. Potom by Slovensko prišlo o príjmy z tranzitu. Na Ukrajine majú už teraz problém kúriť. Pozor na porekadlo: Čo na druhom vidíš, na sebe čakaj.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dodávky plynu