Chaos a zmätky

Čo majú spoločné islamisti a ebola? Problémy s nimi rástli, až dospeli do rozmerov, keď ich už nebolo možné ignorovať.

05.10.2014 22:00
debata (2)

Islamský štát na to potreboval niekoľko rokov, v prípade vírusu stačilo len zopár mesiacov.

Každý problém je iný, niekedy je kritika, že sme urobili málo, nie celkom oprávnená. Nehovoriac o tom, že nie je jasné, kto je to my. Európska únia, NATO, Amerika, Západ, OSN, medzinárodné spoločenstvo?

Reakčný čas všetkých je však pomalý. Zrazu len hasíme dom, v ktorom sme doteraz pokojne sedeli a utešovali sa, že v našej pivnici sa ozývajú akési strašidelné zvuky, ale azda sa v nej až tak veľa nedeje. Kontrolujeme možných islamistických bojovníkov aj afrických študentov. Pri jedných sa bojíme násilnej ideológie, pri druhých eboly.

Kto za to môže? Bush aj Obama, počuť krik. Putin hovorí, veď som vám to vravel. Sám však nepohne ani prstom, aby niečo vyriešil, len spôsobuje ďalšie problémy. Veď čím horšie, tým lepšie. Čína zase ako verklík opakuje, aby sa nikto nestaral do jej záležitostí. A Európska únia je tradične znepokojená.

"Myslím, že sa posúvame k ére veľkých zmätkov a prevládajúceho chaosu,“ hovorí Zbigniew Brzezinski, svetoznámy expert na medzinárodné vzťahy a bývalý poradca prezidenta Jimmyho Cartera pre národnú bezpečnosť. Je to hrozivá veštba.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Islamský štát