Paška bez bŕzd

Sú cesty, po ktorých keď niekto vykročí, len veľmi ťažko sa mu cúva späť. Dá sa to, ale iba za tú cenu, že si dotyčný prizná omyl. Predseda parlamentu Pavol Paška rozhodne nepôsobí, že by sa do tej malej menšiny, ktorá to dokáže, chcel zaradiť. A tak pokračuje v začatej ceste a vŕši pritom jednu chybu na druhú.

08.10.2014 22:00
debata (20)

Nevedno, čo behalo hlavami poslancov Smeru, keď na návrh šéfky ich klubu Jany Laššákovej vyradili zo septembrovej schôdze Národnej rady desať návrhov opozície. Mysleli si, že tá si trochu pokričí a potom to nechá tak? Alebo si skrátka mysleli, že vonkoncom nezáleží na tom, čo opozícia urobí? Nech už rozmýšľali tak či onak, rozmýšľali zle. Výsledkom je, že teraz, na októbrovú schôdzu, je pripravených 112 bodov programu, z toho 73 opozičných vrátane tých zo septembra.

Môžeme si myslieť, že prípadná opozičná sťažnosť na Ústavnom súde bude číra fraška, pretože nikde nie je napísané, že NR SR je povinná zaoberať sa úplne každým návrhom, ktorý niekto prinesie, navyše presne vtedy, keď si to želá navrhovateľ. Preto plénum hlasuje o programe, a preto je možné žiadať vyradenie niektorých návrhov alebo ich presunutie na neskoršiu schôdzu. Ak by to tak nebolo, Národná rada by sa čoskoro zmenila na fórum ezoterikov a fanatikov, ktorí majú obyčajne celé more skvelých nápadov, ako svojim spoluobčanom zlepšiť životy.

Môžeme si tiež myslieť, že avizované odvolávanie ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera je marketingový ťah, o ktorom aj jeho navrhovatelia vedia, že šance v tomto uspieť sú nulové. Parlamentná matematika nepustí.

Lenže politika nie je matematika. Nezáleží na výsledku, ale aj na dojme. Niekedy dokonca výlučne na dojme.

Tak ako by si mala dnes opozícia zaspomínať, koľkokrát zhodila zo stola návrhy Smeru, keď bola ona vo vláde a Smer v opozícii, v Smere by si zasa mohli spomenúť na svoje bohaté skúsenosti s tým, ako sa oni snažili vyvolávať parlamentné debaty na témy, ktorým sa vtedajšia vláda chcela vyhnúť. Alebo ako sa usilovali odvolávať členov vlád, aj keď bolo jasné, že nikoho neodvolajú. Išlo o dojem: pozrite, voliči, hoci nevládneme, zaujíma nás, ako vládnu tí druhí, a keď vládnu zle, žiadame vyvodenie zodpovednosti.

Pavol Paška by mal radšej prestať so pseudoľudovým humorom, podľa ktorého opozícia „kuje pikle v bratislavských kaviarňach“. Alebo nám chce tvrdiť, že v Smere sa politika tvorí na potulkách Kôprovou dolinou? Prestať by mal aj s budovateľskými báchorkami, podľa ktorých opozícia hnije v kaviarňach, zatiaľ čo Smer chodí medzi ľudí a pýta sa, čo ich trápi.

Ak sa opozícia správa ako banda šašov, neznamená to ešte, že ich môže šéfstvo parlamentu len tak kopať do zadku. „Potrestanie“ opozície nočnými rokovaniami, ktorými sa Paška vyhráža, vyvolá iba jeden možný dojem: Vivat, Slovakia, už je to tu zas… A v Smere sa potom nebudú stíhať čudovať. Veru, tak to vyzerá, keď niekto nastúpi na cestu arogancie a nemá okolo seba nikoho, kto by ho donútil priznať omyl a zaradiť spiatočku.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #opozícia #Pavol Paška #Jana Laššáková