Prepriahanie

Keby sa v Česku konala súťaž politického úpadku, pravica by sa umiestnila na smutnom prvom mieste. Sú to hlavne výsledky komunálnych volieb v Prahe, čo ukázali, ako sa dá neuveriteľne prepadnúť do suterénu.

13.10.2014 22:00
debata

Veď ako inak pomenovať aktuálny debakel Občianskej demokratickej strany, ktorá v roku 2006 získala v metropole takmer 55 percent hlasov. O štyri roky neskôr ju vytlačila na druhé miesto a nahradila na čele strana TOP 09 s podporou viac ako 30 percent voličov. Teraz nad Vltavou každá z nich dosiahla úbohý jednociferný zisk hlasov.

Komunálna politika v Prahe sa stala natoľko okatou a neznesiteľnou arénou darebáckych kšeftárov, ktorí mysleli v prvom rade na svoje finančné záujmy a chamtivosť spriaznených skupín, že pravica dostala zaslúženú facku. Stratiť moc v hlavnom meste je pritom „umenie“. Väčšina pražských voličov doteraz podporovala pravicu, často s prižmúrenými očami nad jej prešľapmi. Pokračujúcim prekračovaním hranice zhovievavosti sa však pravicová bašta zrútila. Mimochodom, pripomína to volebné zemetrasenie v primátorskom kresle v Bratislave spred štyroch rokov.

Pre bývalých víťazov je smutnou vizitkou aj to, že ich odsunula hlboko nižšie kandidátska listina ANO vedená pravdepodobnou novou primátorkou, ktorá sa stala líderkou z núdze a proti vlastnej vôli. Samozrejme, že úspech tohto hnutia treba pripisovať fenoménu Andreja Babiša. Je možné, že necelý rok účasti babišovcov vo vláde je krátke obdobie na to, aby si stihli pohnevať voličov. Na rozdiel od prípadov, keď je to dosť času pokaziť, čo sa dá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #komunálne voľby