Systém je dokonalý

Chcete sa baviť o finančných skupinách? No dobre, každý sa dnes o nich baví.

17.10.2014 22:00
debata (36)

Za normálnych okolností by sa snaha zdravotnej poisťovne Dôvera spraviť z lekárov svojich vymáhačov dlhov mohla vykladať ako pokus o žart. Lenže za okolností, v akých žijeme, to vtip nie je.

Poisťovňa, o ktorej vám lekári anonymne porozprávajú, ako im neplatí toľko, koľko by mala, núti tých istých lekárov stať sa jej dokonalými sluhami. Podmieniť liečbu pohľadom do databázy, či dotyčný pacient náhodou nie označený ako dlžník na poistnom, je novinka, aká tu ešte nebola. Iste, lekári nemusia takýto dodatok k zmluve podpísať, lenže je iba na ich fantázii, čo všetko môže proti nim potom podniknúť takáto poisťovňa.

Je to celkom to isté, ako keby policajti, ktorých ste zavolali k svojmu vykradnutému domu, prišli a povedali: „Je nám ľúto, ale v databáze stojí, že máte nejaké nedoplatky na daniach.“ S týmito slovami by obohnali váš pozemok žltou páskou a odišli. A až do vyrovnania nedoplatku by ste mohli zločin spáchaný na vás „vyšetrovať“ akurát tak vy sami.

Samozrejme, zdravotné poistenie treba platiť, rovnako ako dane. Existuje však sto rozličných príčin, pre ktoré sa na nejakú chvíľu môže v kolónke „dlžník“ ocitnúť celkom ktokoľvek. Od účtovníckej chyby, až po problémy, ktoré vznikajú v čase medzitým, čo človek príde o jednu prácu a nájde si novú.

Ako si v Dôvere predstavujú napríklad takúto situáciu: pacient je v zozname nedopatrením, ktoré sa vysvetlí pri jeho osobnej návšteve v poisťovni – aj toto má suplovať lekár v ambulancii? Alebo pošle chorého človeka, nech sa najprv prebehne do poisťovne a naspäť, inak ho nezačne liečiť?

Nehovoriac o tom, že úlohou lekára je liečiť hoci aj vedomých neplatičov, tak ako policajti a vojaci majú chrániť aj dlžníkov na daniach. Hádam sa nemýlime, ale dokonca aj odsúdenci na doživotie u nás majú právo na RTG, EKG či antibiotiká…?!

Snaha Dôvery urobiť z lekárov svojich komplicov tým, že ich na takejto praktike finančne zainteresuje, znamená ešte čosi. Poisťovňa, ktorej jediným zmyslom existencie je vyberať zisk vytvorený na základe povinných príspevkov, dáva jednoznačne najavo, že ona je skutočným pánom v našom zdravotníctve. Nie lekár, a pacient už vôbec nie.

Čo svet svetom stojí, apologéti každého systému používajú rovnakú fintu: systém je dokonalý a ak sa deje niečo zlé, môžu za to nehodní jednotlivci. Zhnité jabĺčka v koši nebeskej slávy. A tak sa teda bavme o finančných skupinách. Sú to znehodnocovatelia dokonalého systému, alebo jeho dokonalé plody? Sú to čierne ovce, alebo skutoční bačovia?

Predstavte si, že by nebola známa Gorila. Koľkých dnešných pentobijcov by asi trápilo, čo sa deje v zdravotníctve? Mimochodom, veď ani dnes to veľa z nich netrápi. Niektorí predstavitelia lekárov už veselo podpisujú túto novú zmluvu s Dôverou. Pochopiteľne; veď najlepší spôsob, ako znižovať náklady na liečenie je neliečiť. A kým sa spamätáme, pridá sa štátna VšZP… A systém bude potom naozaj dokonalý.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #finančné skupiny