Právo, morálka

Málokto spochybňuje výšku platov sudcov, ktorá má byť jednou z podmienok toho, aby pracovali a, najmä, rozhodovali objektívne.

20.10.2014 22:00
debata (5)

Samozrejme, reč je o skutočne nezávislých mužoch a ženách v talároch, ktorí sa nedajú za žiadnych okolností kúpiť či ovplyvniť. Ak tak naozaj pôsobia, tak si zaslúžia hoci aj tritisícové platy či prilepšenie trinástym a štrnástym platom.

Ak však v súčasnej ekonomickej situácii tvrdo žiadajú ich valorizáciu, ktorej sa už niekoľko rokov po sebe musia vzdať ostatní ústavní činitelia, tak tu nie je niečo v poriadku.

Okrem právnej roviny – nároku na zvýšenie platov, ak rastie priemerná mzda v hospodárstve – je tu však ešte morálne hľadisko. A tomu naši sudcovia vrátane tých na Ústavnom súde nechcú rozumieť. Verejné financie sa škrtia, kde sa len dá.

V súdnictve sa neškrtá, naopak, prijímajú nových sudcov, súdnych úradníkov, kupuje sa moderná technika, len aby sa pohlo s balvanom, ktorý tlačia už niekoľko rokov pred sebou – neúnosné súdne prieťahy. Za čo Slovensko pravidelne kritizujú a finančne postihujú medzinárodné inštitúcie. Valorizácia platov sudcov a prokurátorov by štátnu pokladňu iba v budúcom roku stála jedenásť miliónov eur!

Prečo by si práve oni mali uzurpovať to právo, podľa ktorého majú globálne dostávať na ruku ešte viac a viac? Najnovšie sa vyhrážajú, že ak parlament od svojho zámeru nevalorizovať im platy neustúpi, obrátia sa na Ústavný súd. Už raz, pred tromi rokmi, s týmto obťažovali celú spoločnosť. To isté by mohli žiadať učitelia, pracovníci v zdravotníctve, verejní zamestnanci… Kto sa však tých ostatných pred Ústavným súdom zastane?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo