Tak trochu

Sú zmeny pravidiel výpočtov hrubého domáceho produktu, deficitu verejných financií, verejného dlhu a tak ďalej... účtovníckymi "panskými huncútstvami“?

21.10.2014 22:00
debata

Tak trochu, ale nie celkom. Skutočnosť, čiže povedzme stav hospodárstva a hospodárenia, v danej krajine je jedna vec, druhá vec je, ako ho zvážiť a odmerať, aby bolo možné, čo najpravdivejšie odhadnúť jeho ďalší vývoj. Z toho zároveň vyplýva, že zmeny pravidiel výpočtov nie sú (alebo by nemali byť) svojvoľné ani náhodné, ak má byť cieľom naozaj čo najlepšie zistenie skutočnosti.

Posledná takáto zmena pravidiel podľa štatistického úradu Európskej únie Eurostatu znížila vlaňajší dlh v pomere k DPH väčšine členských krajín EÚ. Takému Cypru skoro o desať percent. Na druhej strane Grécku, s jeho dlhom rovnajúcim sa 175 percentám jeho HDP, to nepomohlo takmer vôbec. A napríklad susedom v Rakúsku dlh k HDP vďaka novým pravidlám dokonca o dosť stúpol.

My máme tentoraz šťastie. Patríme medzi tú väčšinu, ktorej nové pravidlá pomohli, a to aj napriek tomu, že podľa nich sa do okruhu verejných financií dostali napríklad verejné zdravotné poisťovne či Národná diaľničná. Podstatné však je, že sankcie z tretieho pásma dlhovej brzdy nám nehrozia, a vláda môže mierne zvýšiť výdavky.

No nie je to panské huncútstvo? Minulý rok sa už dávno skončil, no podľa novej optiky sa pre nás skončil inak a lepšie. To je dobré tak trochu. Tak celkom to bude dobré vtedy, keď zmenu optiky pocítia napríklad učitelia na svojich výplatách a čo možno najširší okruh menej zarábajúcich ľudí u nás (čo je teda poriadne široký okruh!) na odvodoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HDP