Naše malé socíky

Jedno je isté. Všetky diery a vychytávky v zákonoch nezaplátal a nezapláta žiaden parlament na svete. Zákony, ktoré by mysleli na všetky možné eventuality, ktoré môžu v živote nastať, by boli čosi ako mapy veľkosti terénu, ktorý majú mapovať. Vieme si ich predstaviť, v praxi by však boli nepoužiteľné.

27.10.2014 22:00
debata (9)

Je dobré uvedomiť si to, keď už sa chceme baviť o tom, ako živnostníci využívali či zneužívali zákon o nemocenskom poistení na prilepšenie vybraným zamestnancom (najmä rodinným príslušníkom). Štát nie je absolútny hlupák iba preto, lebo niekde nejakú dieru nechal, a živnostníci nie sú absolútni zločinci iba preto, lebo niektorí z nich tú dieru legálne využívali.

Tým však nie je povedané, že to tak bolo v poriadku. Nebolo. Ak chce zamestnávateľ niekomu dopriať prilepšenie v chorobe či na materskej dovolenke, nech mu normálne zvýši plat – a odvádza za neho príslušne zvýšené odvody. Nie na týždeň pred koncom roka, ale natrvalo. Reči Vladimíra Sirotku zo Slovenskej asociácie malých podnikov o tom, že mu chýba podrobná analýza, ktorá by poukázala na konkrétne firmy či osoby, ktoré dieru v zákone využívali, sú preto celkom nenáležité.

Keďže všetko sa dialo legálne, nikto nikoho nemá za čo trestať – a teda niet prečo ani vyhotovovať a predkladať nejaké zoznamy. Nejde o to, či dieru v zákone zneužívalo tridsať alebo tritisíc živnostníkov. Primárne dokonca nejde ani o to, koľko eur takto Sociálna poisťovňa v minulosti vyplatila ľuďom na základe ich fiktívnych príjmov.

V prvom rade ide o princíp, ktorý hovorí, že výška platieb z poisťovne počas nemocenskej či materskej by mala mať predsa len aspoň nejaký súvis s výškou poistného, ktoré za zamestnanca buď odvádzal jeho zamestnávateľ, alebo ktoré si človek odvádzal sám. Alebo o takomto princípe v Slovenskej asociácii malých podnikov ešte nepočuli?

V druhom rade ide o princíp, že klamať sa nemá. Dokonca ani vtedy nie, keď je klamaný subjekt (v tomto prípade Sociálna poisťovňa, čiže štát) taký hlúpy, že vlastne ani nevie o tom, ako je klamaný. Situácia, keď sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodnú na tom, že zamestnávateľ síce ani náhodou nemieni zamestnancovi naozaj zvýšiť plat, ale aspoň spoločnou fintou ogabú štát na materskej či na nemocenskej, zaváňa čímsi povedomým.

Áno, milí hrdí budovatelia kapitalizmu, zaváňa to starým známym "socíkom“. Kto neokráda štát, okráda svoju rodinu… a tak ďalej. Hádam v Slovenskej asociácii malých podnikov sú ešte nejakí ľudia, ktorí si to pamätajú a budú to môcť svojim mladším kolegom prípadne vysvetliť.

Čo sa štátu týka, platí to, čo na začiatku. Nedomnievame sa ani náhodou, že by z Národnej rady jedného dňa začali nebodaj vychádzať dokonalé výrobky. Zákony budú vždy (aj) deravé. Len je rozdiel medzi dierkou tu a tam a ementálom. Fakt, že spoluautorom upchatia tejto konkrétnej diery bol Jozef Mihál, ktorý mal kedysi slušnú živnosť z toho, že radil klientom, ako využívať takéto "socíky“ všade tam, kde to šlo, je už len čerešničkou na torte.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #príjmy #živnostníci #poistné podvody