Náš štátny sviatok

V susednom Česku si v utorok pripomenuli 96. výročie vzniku Československa. V našich novodobých dejinách azda neexistuje dôležitejší medzník, no napriek tomu 28. október nie je na Slovensku štátnym sviatkom

28.10.2014 22:00
debata (6)

Spor o to, či by tento pamätný deň nemal byť oficiálne povýšený na štátny sviatok aj u nás, sa vlečie už dve desaťročia a táto otázka sa pravidelne otvára, vždy keď sa blíži výročie tejto udalosti.

Tentoraz sa jej chytila SDKÚ. Proti samotnému návrhu nie je čo namietať, nepochopiteľné je však to, prečo sa Kaník a spol. snažia nasilu k 28. októbru „primontovať“ postavu M. R. Štefánika. Ak mal byť jeden zo zakladateľov Československa akousi návnadou, aby im návrh prešiel v parlamente, tak to bolo dosť mätúce. Štefánika si treba pripomínať, ale deň úcty k jeho dielu by sa mal viazať k dátumu jeho narodenia a tým je 21. júl.

Vznik samostatného československého štátu hrá v dejinách Slovákov kľúčovú úlohou, preto by sviatkom rozhodne mal byť. Či to bude 28., alebo 30. október, keď sa k myšlienke spoločného štátu Čechov a Slovákov prostredníctvom Martinskej deklarácie prihlásila aj slovenská politická reprezentácia, nech je predmetom diskusie.

Podstatné je však to, aby sme k takémuto významnému dejinnému okamihu nepristupovali tak ľahostajne ako doteraz, lebo tým dávame najavo iba svoju neznalosť a pohŕdanie dejinami.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny sviatok #vznik ČSR