Od veci

Iniciatíva poslankyne Renáty Zmajkovičovej zakázať v školských bufetoch „nezdravú stravu“ sa na prvý pohľad môže javiť ako dobrý nápad. Až na to, že mieri na zlý terč, lebo problém je niekde úplne inde.

03.11.2014 22:00
debata (3)

Áno, pri pohľade do školských bufetov sa nám zväčša naskytne nevábny obraz – široký sortiment bagiet dopĺňajú slané čipsy a rôzne sladkosti. V mnohých školách sa nachádza aj automat na sladené nápoje či kávu. Toto rozhodne nie sú vhodné potraviny, ktoré potrebuje mladý organizmus.

Zodpovednému rodičovi sa iste nepáči, že jeho ratolesť si cez prestávku môže kúpiť takéto nezdravé veci. Lenže o tom, ako sa jeho dieťa stravuje, rozhoduje predovšetkým on – zodpovedný rodič – a to vlastným príkladom, tým, že doma mu ponúka zdravú stravu, pripravuje mu desiatu a v neposlednom rade i tým, že tým menším nemusí dať žiadne vreckové. Načo potrebujú deti na prvom stupni ZŠ peniaze?

Čo je však najpodstatnejšie, možnosť konzumovať nezdravé potraviny z bufetu predstavuje iba zlomok z toho, čo počas dňa dieťa zje. Ak neriešime kvalitu stravovania v školských jedálňach, neuvažujeme o zavedení plošnej dane z nezdravých potravín, prečo potom s toľkým humbugom riešime jednu parciálnu vec? Aby si jedna pani poslankyňa urobila vlastné PR?

To, že sa poslankyňa Zmajkovičová rozhodla prostredníctvom legislatívy bojovať proti obezite žiakov, je síce pekné, ale opomína jednu podstatnú vec – že tu stále popri nezodpovedných rodičoch existujú i takí, ktorí dbajú na to, čo ich deti jedia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Renáta Zmajkovičová #školské bufety